open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Komunalni radnici će u petak na proteste pred Vladu KS
Sindikat radnika komunalne privrede u Kantonu Sarajevo saopćio je da će njihovi radnici izaći na protest u petak u 14 sati pred zgradu Vlade KS.
08.02.2023. u 13:08
get url
text

Navode da su u zakonskom roku imenovali pregovarački tim i pokrenuli proces pregovora za novi Kolektivni ugovor, s obzirom na to da je važeći kolektivni ugovor istekao 31.12.2022.godine. Vlada Kantona Sarajevo je, ističu, duži period ignorisala njihove zahtjeve, te su konačno otpočeli pregovore koji do danas nisu imali pozitivnog učinka.

Aneksom Protokola o pregovaranju rok za potpisivanje novog Kolektivnog ugovora produžen  je do 28. 02. 2022. godine.  

- Pregovarački timovi Sindikata i Vlade KS održali su zajednički sastanak jučer na kojem smo dobili zvaničan stav da se odbija prijedlog Sindikata o linearnom povećanju plaća za 120 KM te da će se nastaviti kontinuirano razmatranje prijedloga Sindikata. Kako bi se pregovori nastavili u pozitivnom smjeru neophodno je da Vlada KS odbije ili ponudi neki prijedlog  kako bi se imalo o čemu pregovarati, međutim Sindikatu nije dostavljen nikakav prijedlog - ističu iz Sindikata.

Dodaju da su na press konferenciji održanoj 25. 01. 2023. godine najavljeni protesti komunalnih radnika, koji će se održati u petak 10. 02. 2023. godine, u 14 sati, ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

- Na današnjoj sjednici Kantonalnog odbora Sarajevo donesena je Odluka o nastavku organizacije štrajka upozorenja i generalnog štrajka u svim komunalnim preduzećima na nivou Kantona Sarajevo, o datumu i vremenu ćemo vas blagovremeno obavijestiti. Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo da dostavi svoj prijedlog Kolektivnog ugovora Sindikatu, da intenzivno pregovara sa Sindikatom kako bi se Kolektivni ugovor potpisao do 28. 02. 2023. godine, te da bi izbjegli održavanje štrajka upozorenja i generalnog štrajka u komunalnim preduzećima Kantona Sarajevo - saopćili su iz Sindikata.

Navode da su razlozi za održavanje protesta, štrajka upozorenja i generalnog štrajka:

- Komunalni radnici nisu budžetski korisnici

- Plaće radnika komunalne privrede od 2006. do 2022. povećane su za 80 i 100 KM zavisno od visine primanja

- Radnicima komunalnih preduzeća u KS nije isplaćena jednokratna pomoć od 1.080 KM, s obzirom da nas Vlada KS posmatra kao budžetske korisnike

- Kolektivni ugovor je istekao 31. 12. 2022. godine, Sindikat je u zakonskom roku pokrenuo proces pregovora za novi kolektivni ugovor i dostavio svoj prijedlog kolektivnog ugovora, koji po protokolu treba biti potpisan do 28. februara 2023. godine, međutim, on se ignoriše od Vlade KS

- Kantonalni odbor Sarajevo je donio odluku za organizaciju protesta 10. februara, nastavljamo sa aktivnostima organizacije štrajka upozorenja i generalnog štrajka u svim komunalnim preduzećima na nivou KS, a sve s ciljem zaštite prava radnika u komunalnim preduzećima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.