open-navfaktor-logo
search
Gdje je zapelo
Konaković i raja još nisu odgovarali za korona-sijelo u Bečkoj kafani
Ni četiri mjeseca nakon objave fotografije sa korona-sijela u bečkoj kafani hotela Europa, na kojem su prisustvovali Elmedin Konaković, njegove kolege iz NiP-a Vedran Jakupović, Amel Mekić, Ramiz Turulja, Haris Bašić i još nekoliko osoba, ovaj slučaj nije dobio svoj epilog.
29.09.2020. u 14:34
get url
text

MUP Kantona Sarajevo, kako smo ranije objavili, Općinskom sudu u Sarajevu podnio je zahtjev za pokretanjem prekršajnog postupka još početkom jula protiv šest osoba (iako ih je na fotografiji devet), a zbog, kako je navedeno, "prekršaja iz člana 8. stav. 5. tačke d) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo".

Prema ovom članu Zakona, novčanom kaznom od 500 do 1.500 maraka kaznit će se onaj "ko ne postupi po naredbi ili rješenju državnog organa kojim se ograničava ili zabranjuje pristup, kretanje ili zadržavanje lica na određenom mjestu ili ko se ne udalji iz grupe koju je policijski službenik pozvao da se raziđe".

VEZANI TEKST - Zbog korona-sijela u Europi: Konaković i ostali dali izjave u MUP-u, prijava u Općinskom sudu

Kako saznajemo u Općinskom sudu u Sarajevu, povodom ove prijave još nije bilo održanih ročišta. Razlog za to je, kako nam je potvrđeno u toj pravosudnoj instituciji, to što je sutkinja kojoj je dodijeljen predmet, trenutno na bolovanju. Prethodno su službenici Suda bili na kolektivnom godišnjem odmoru, te su održavana samo hitna ročišta u pritvorskim predmetima.

Podsjetimo, fotografija iz Bečke kafane na Facebooku je objavljena još 24. maja, u vrijeme kada su još na snazi bile mjere zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru i obavezno nošenje zaštitnih maski.

Nakon što su mediji prenijeli fotografiju, MUP je pokrenuo istragu s ciljem utvrđivanja prekršajne odgovornosti prisutnih. Iz kafane je izuzet videonadzor, nakon čega su akteri pozvani u policiju da daju izjave. To, međutim, nije bilo moguće jer je nekima od njih u međuvremenu potvrđeno prisustvo koronavirusa ili su bili u kontaktima sa osobama kod kojih je virus potvrđen, pa je njihovo saslušanje u policiji prolongirano.

Nakon što su izašli iz izolacije, dali su izjave u MUP-u, te je protiv njih 8. jula konačno i podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.