open-navfaktor-logo
search
Za ponedjeljak
Konaković najavio veliki sastanak stranaka: Je li u pitanju spašavanje "Trojke", šta su mu poručili partneri iz SNSD-a
Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, kazao je da su iz "Trojke" za ponedjeljak sazvali veliki sastanak u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i poslali poziv svim parlamentarnim strankama na nivou države za razgovore o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine.
25.01.2024. u 13:14
get url
text

VEZANI TEKST - Konaković: Ne slažem s tim da mi biramo Hrvatima člana Predsjedništva, to pitanje izbora je imperativno

Poziv nije stigao u parlamentarne klubove stranaka, barem ne u klubove SDA, DF, pa ni SNSD-a, ali je po izjavama čelnika tih klubova vrlo upitno hoće li sastanak biti veliki, kako je to Konaković najavio.

Podsjetimo da su ranije iz "Trojke" koja je sada na vlasti, kritizirali što se sastanci održavaju mimo institucija i govorili da će razgovore vratiti u institucije, a nakon nedavnog sastanka aktuelne koalicije održanog na privatnom imanju za očekivati je bilo da će ovaj najavljeni sastanak u bh. Parlamentu biti vođen sa onim koji donose odluke, dakle predstavnicima paralmentarnih klubova.

- Mi iz "Trojke" (NiP, SDP i Naša stranka, op.a.) smo za ponedjeljak u Parlamentarnoj skupštini BiH sazvali veliki sastanak. Poslali smo poziv svim parlamentarnim strankama na nivou države za razgovore o izmjenama Ustava kako bi se riješio prvi prioritet za izmjene izbornog zakonodavstva koje se tiču implementacije međunarodnih sudova – rekao je jučer Konaković pa istakao da je i "pitanje izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda također imperativno" i da ga on gleda mogućim samo u paketu sa ovim drugim izmjenama.

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kazao nam je da u ovaj klub nikakav poziv nisu dobili, ali da je stigao u centralu stranke.

- Konaković treba prvo osigurati prisustvo koalicionih partnera. Nisam siguran da su spremni razgovarati o izmjenama Ustava. Imali smo izjave Milorada Dodika (predsjednika SNSD-a). U svakom slučaju rukovodstvo SDA će odlučiti na koji način i da li će se učestvovati na takvom sastanku – dodao je Špago.

VEZANI TEKST - Dodik pozvao koalicione partnere da se izjasne ostaju li pri dogovoru iz Laktaša

On ovaj poziv za sastanak vidi kao spašavanje "Trojke".

- Imali su dogovor u Bakincima (na području Laktaša), a onda su vidjeli reakcije javnosti i stručne javnosti da se ono što su razgovarali i dogovarali ne može rješavati u vinskim podrumima. Ovo je pokušaj da se verifikuje njihov dogovor i ide u izmjenu Izbornog zakona kako su oni pričali i dogovarali. Dobro bi bilo da napišu u pozivu o čemu treba tačno razgovarati, koji dio Ustava da se mijenja, da li dio o Ustavnom sudu – rekao je Špago.

Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a, kazao je da nikakav poziv nije došao u klub.

- Neozbiljno je od Konakovića što poziv "upućuje" na press konferencijama, u kameru, a pravi poziv ne pošalje. Pošto se ponaša kao sarajevska ekspozitura HDZ-a, promovišući "legitimno predstavljanje", mislim da je i namjera sastanka izlazak ususret željama HDZ-a – ocijenio je Dunović.

Sanja Vulić, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a u bh. Parlamentu, stranke koja s "Trojkom" i HDZ-om čini državnu vlast, kazala je da nisu dobili poziv, ali i da očekuje da se razgovara s liderima stranaka, a ne sa zastupnicima, jer je i dosadašnji razgovor bio na bazi lidera.

- Ja neću biti u vršenju onoga što želi Michael Murphy (ambasador SAD-a). Razočaravajuće je da nakon dogovora u Laktašima Konaković mijenja stav i priču, a još poraznije da neki ambasador kreira izmjene Ustava. Neprihvatljivo je uplitanje bilo kojeg stranog ambasadora u kreiranje politika, neprihvatljivo je nepoštivanje dogovora i ponižavanje građana koji su nas birali. Konakovića nije birao Murphy već građani u FBiH. Ambasadori su kao listopadno drveće, dođu s proljeća i odu s jeseni, a građani ostaju. Neću biti slijepi poslušnik Murphyja. Hoću da se dogovaramo, radimo na zakonima, pa i mijenjanje Ustava ali na način kako se mi dogovorimo – dodala je Vulić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.