open-navfaktor-logo
search
Prijedlog zakona
Kongres SAD-a: Sankcionisati podrivanje Dejtona, presude Evropskog suda za ljudska prava obaveza BiH
Kongresmenka Ann Wagner, zamjenica člana Komiteta za vanjske poslove Zastupničkog doma, i njena kolegica Susan Wild predstavile su prijedlog zakona o pridržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije, od kog se očekuje da pošalje jasan signal odvraćanja negativnih djelovanja pred oktobarske izbore u Bosni i Hercegovini.
26.07.2022. u 15:22
get url
text

- Destabilizirajuće i antidemokratsko ponašanje nekih zvaničnika u Bosni i Hercegovini, kao i destruktivni utjecaj Rusije, prijete da potkopaju naslijeđe američkog vodstva u posredovanju u Dejtonskom mirovnom sporazumu i podržavanju stabilnosti zemlje. Uvođenjem sankcija za rješavanje političke krize i korupcije u Bosni i Hercegovini, ovaj prijedlog zakona jasno stavlja do znanja unutrašnjim i vanjskim lošim akterima da će snositi odgovornost za ugrožavanje mira i stabilnosti u zemlji - navela je Wagner i dodala:

- Imamo snažnu bosansku zajednicu u St. Louisu i, nakon razgovora sa lokalnim zastupnicima, znam koliko je važno da koristimo naše sankcije da spriječimo ozbiljnu destabilizaciju Bosne. Uoči oktobarskih izbora, ova poruka ne može biti kritičnija.

Kongresmanka Wild istakla je kako je ključno da SAD podrži napore naroda u BiH da zaštite svoj "teško stečeni mir i izgrade ujedinjenu, jaču i reprezentativniju demokratiju".

- Između ostalih kritičnih odredbi, ovaj prijedlog zakona poziva BiH da provede presude Evropskog suda za ljudska prava. Konstruktivni pristup predloženog zakona može pomoći u stvaranju većih mogućnosti, uključivanja i stabilnosti u cijelom regionu, sada i za generacije koje dolaze - kazala je Wild.

U prijedlogu ovog zakona navedeno je kako je je zvanična politika SAD-a podržavati jedinstvenu, suverenu i multietničku Bosnu i Hercegovinu, podržati napredak prema euroatlantskim integracijama, koristiti sankcije protiv onih koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i bh. demokratiju. Zatim i "razotkriti ulogu Rusije u raspirivanju nestabilnosti u BiH i ugrožavanju prisutnosti Ureda visokog predstavnika i mirovnih snaga EU-a u BiH".

Također, nalažu se sankcije stranim osobama koje potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum ili na drugi način ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine

Prijedlog ovog zakona zahtijeva i redovno izvještavanje kako bi se uspostavio snažan nadzor Kongresa nad upotrebom sankcija od Uprave kako bi se smatrali odgovornim interni i vanjski akteri koji narušavaju stabilnost u Bosni i Hercegovini. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.