open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Koordinacija sindikata osnovnih i srednjih škola HNK najavila generalni štrajk
AUTOR: Fena
22.04.2024. u 14:42
get url
text
FOTO: Fena

Koordinacija sindikata osnovnih i srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona zaprijetila je stupanjem u generalni štrajk budući da Vlada HNK nije prihvatila njihov zahtjev za povećanjem plaće od 15 posto.

Iz Vlade poručuju da su spremni na razgovore i na poboljšanje materijalnog statusa svih budžetskih korisnika i građana Kantona, ali dodaju da se Vlada može ponašati isključivo u skladu s raspoloživim sredstvima u kantonalnom budžetu.
- Nakon dva štrajka upozorenja i dva protesta te višemjesečnih pregovora i zahtjeva sindikata za povećanjem plaće od 15 posto, uslijedila je ponuda Vlade o povećanju za 2,5 posto. Sindikati osnovnih i srednjih škola su o ponudi Vlade proveli ankete članstva, a članovi su se izjasnili da nisu zadovoljni ponuđenim i odlučili su se generalni štrajk - rekla je predsjednica Sindikata srednjih škola HNK koja nastavu izvode na bosanskom jeziku Edina Čomić.
Ona je dodala kako prosvjetari u HNK imaju plaću tek neznatno višu od prosječne plaće u Kantonu, dok u ostalim kantonima ta razlika iznosi i do 400 maraka u korist prosvjetara.
Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNK, podsjetio je da je zakonom propisano da se prije generalnog štrajka ide u proces mirenja, koji će započeti danas tako što će Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK biti dostavljena odluka u stupanju u generalni štrajk, nakon čega Ministarstvo treba sazvati sjednicu mirovnog vijeća.
- To je već jedna prilika da se u procesu mirenja nađe odgovarajuće rješenje. Ukoliko Vlada ostane i dalje na povećanju od 2,5 posto, proces mirenja propada i donosi se odluka o generalnom štrajku. Ukoliko, pak, Vlada ponudi bolju opciju mi ćemo anketirati svoje članove te donijeti konačnu odluku - pojasnio je Milić proces mirenja.
Glasnogovornik Vlade HNK Pero Pavlović podsjetio je da je na zadnjem sastanku u nizu sastanaka s čelnicima četiriju sindikalnih organizacija osnovnog i srednjeg obrazovanja u HNK, Vlada upoznala socijalne partnere sa svime dosad učinjenim na tragu poboljšanja prava, odnosno radnoga i životnog standarda radnika u prosvjeti, ali i kako zbog manjega priliva sredstava u budžet u odnosu na planirano jednostavno nema prostora za preuzimanje dodatnih finansijskih obaveza.
Prema njegovim riječima, Vlada HNK je tada jasno poručila kako će joj u centru prioriteta ostati očuvanje svih radnih mjesta u oblasti prosvjete, a radi se o ukupno 3.080 zaposlenih u 49 osnovnih i 29 srednjih škola.
- U Vladi su spremni na razgovore i na povećanju materijalnog statusa svih budžetskih korisnika i građana Kantona, ali ova Vlada se može i želi isključivo ponašati u skladu s raspoloživim sredstvima u budžetu. Za onoliko postotaka koliko se poboljša budžet, takav postotak nije problem realizirati prema socijalnim partnerima - poručio je Pavlović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.