open-navfaktor-logo
search
Mostarski Uborak
Kordić: Inicijativa "Jer nas se tiče" mora se urazumiti, jer na ljeto nećemo imati gdje sa smećem
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić smatra da je građanska inicijativa "Jer nas se tiče" jedini razlog zašto se ne provodi Plan prilagođavanja odlagališta komunalnog otpada na Uborku.
31.05.2022. u 19:45
get url
text

- Uborak je jako veliki problem Mostara. Od početka je to bio prvi problem i prvi sastanci su bili s inicijativom "Jer nas se tiče", s mogućim potencijalnim finansijerima tog projekta i s nadležnim ministarstvima. Nakon godinu i po sve što je tražila inicijativa je ispoštovano – rekao je mostarski gradonačelnik novinarima u pauzi sjednice Gradskog vijeća.

Podsjetio je da je Grad, kao znak dobre volje, jednostrano povukao tužbu koja je ranije podignuta protiv aktivista spomenute inicijative, te da je urađen Plan prilagođavanja odlagališta.

- Taj plan je izrađen od stručnih kuća koje nisu vezane za gradsku upravu. To su radile agencije koje se bave tom problematikom zajedno s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma. Dobili smo fantastičan plan prilagođavanja koji stvarno taj lokalitet rješava u pet godina – kazao je Kordić.

U međuvremenu je dogovoren i kreditni aranžman od pet miliona eura za sanaciju lokaliteta s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, a od Federalnog fonda za zaštitu okoliša Grada Mostar je dobio 2,5 miliona maraka od Federalnog fonda za zaštitu okoliša za početak radova.

- Dobili smo i okolišnu dozvolu, a na nju je uložena žalba 18. januara. Mi u gradskoj upravi nismo htjeli praviti veliku temu oko ovoga u nadi da će se iz Inicijative povući i urazumiti. U ovom trenutku inicijativa "Jer nas se tiče" jedini je razlog zašto se na Uborku trenutno ništa ne radi u smislu sanacije, korektnog deponiranja, završetka izgradnje pročistača voda – kazao je Kordić.

Ponovio je kako je odgovornost za trenutnu situaciju isključivo na inicijativi "Jer nas se tiče".

- Odradili smo sve što smo mogli, četiri mjeseca sjedimo i molimo Inicijativu da prestane biti kočničar u svemu. Ako se ovako nastavi, čeka nas ozbiljna situacija na ljeto kad grad bude pun turista, a mi nećemo imati gdje sa smećem – poručio je Kordić.

Mještani i ekološki aktivisti godinama traže sanaciju Uborka te iznalaženje nove lokacije za mostarsko odlagalište komunalnog otpada.

Nakon što su u Mostaru 2020. godine održani lokalni izbori te je uspostavljena gradska vlast priča je pokrenuta s mrtve točke.

Izrađen je Plan prilagodbe odlagališta, međutim, nezadovoljni postavljenim rokovima i činjenicom da je previđeno daljnje odlaganje otpada na Uborku do konačne sanacije odlagališta, aktivisti su podigli tužbu zbog čega je provedba Plana stopirana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.