open-navfaktor-logo
search
Ogromne posljedice
Košarac pisao ambasadama: Turizam u BiH u teškoj situaciji zbog koronavirusa
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac uputio je dopis ambasadama i međunarodnim organizacijama akreditovanim u BiH za dostavljanje raspoloživih informacija o planiranim donacijama, aktivnostima i projektima u sektoru turizma, koji je suočen s najozbiljnijim problemima prouzrokovanim pandemijom koronavirusa.
25.08.2020. u 17:22
get url
text

Dopis je upućen ambasadama Japana, Holandije, Švedske, Mađarske, Češke, Hrvatske, Italije, Poljske, Slovenije, Turske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, kao i Japanskoj međunarodnoj agenciji za saradnju, Američkoj agenciji za međunarodni razvoj, Delegaciji EU u BiH, Švajcarskoj kooperaciji za razvoj, Državnom sekretarijatu za ekonomska pitanja Švajcarske, Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju, Razvojnom programu Ujedinjenih nacija i Njemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju.

Ministar Košarac istakao je da je pandemija koronavirusa u potpunosti osujetila trend rasta turizma u BiH te da se u ovom sektoru bilježi otpuštanje radnika, nemogućnost otplate kredita i izmirivanja tekućih obaveza, ali i potpuna nepredvidivost daljeg razvoja pandemije, navodi se u saopćenju iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Od razvoja epidemiološke situacije zavisit će i reakcije nadležnih organa, no sasvim je sigurno da će posljedice biti ogromne, a oporavak dugotrajan - upozorio je Košarac.

On je istakao da su nadležne institucije u BiH, prije svega entitetske vlade, u okviru svojih mogućnosti preduzele određene ekonomske mjere za ublažavanje posljedica prouzrokovanih pandemijom koronavirusa.

- U potpunosti podržavam napore vlada Republike Srpske i Federacije BiH da se uhvate u koštac s posljedicama koronavirusa na cjelokupni privredni sektor. U skladu s nadležnostima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u obavljanju poslova i zadataka koji se odnose na definisanje politike, osnovnih principa, koordinaciju djelatnosti i usklađivanje planova entitetskih vlasti i institucija na međunarodnom planu i u području turizma, te posebno cijeneći vaš izuzetan i materijalni i moralni doprinos razvoju turizma u BiH, obraćam vam se molbom da nam u što kraćem vremenu dostavite raspoložive informacije o planiranim donacijama, aktivnostima i projektima u sektoru turizma - naveo je Košarac u dopisu.

Podsjećajući na niz projekata koji se individualno implementiraju u cijeloj BiH, on je upozorio na nedostatak koordinacije informacija kako između donatora, tako i između nadležnih institucija u BiH.

- Cilj nam je da, prikupljajući ove informacije, omogućimo da svi akteri u ovom lancu budu upoznati o svim aktivnostima. U ovim teškim vremenima jasno je da pravovremeno raspolaganje informacijama značajno olakšava rješavanje problema. Snaga uspjeha je u sinergiji svih raspoloživih materijalnih i nematerijalnih kapaciteta - poručio je ministar. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.