open-navfaktor-logo
search
Uvrijeđeni zbog Kosova
Kovačević i delegacija Srbije napustili zasjedanje zemalja Jugoistočne Evrope u Sarajevu
Do napuštanja je došlo nakon što je članica delegacije Hrvatske Zdravka Bušić, govoreći o Vijeću Evrope, rekla da će Kosovo biti primljeno u Vijeće Evrope
AUTOR: Faktor/RTRS
12.06.2024. u 17:48
get url
text
Prvi dan godišnjeg sastanka predstavnika komisija za odbranu i sigurnost parlamenata Јugoistočne Evrope u Sarajevu obilježio je skandal, nakon što su delagacija Srbije i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević napustili konferenciju.
Do napuštanja je došlo nakon što je članica delegacije Hrvatske Zdravka Bušić, govoreći o Vijeću Evrope, rekla da će Kosovo biti primljeno u Vijeće Evrope, što je delegacije Srbije shvatila kao provokaciju.
Za delegaciju Srbije i Kovačevića sporno je bilo i obraćanje predstavnika Kosova na temu sigurnosti, jer smatraju kako prema Rezoluciji 1244 UN-a nemaju pravo da imaju odbrambeeni sektor niti da o tome govore.
Delegacija Srbije uložila je prigovor, što je podržao i Kovačević, nakon čega je sesija prekinuta i zasjedanje je nastavljeno o drugoj temi, prenosi RTRS.
Član kosovske delegacije Arber A. Rexhaj oglasio se povodom incidenta, kazavši kako su predstavnici Srbije "ponovo pokušali da zautave njihove govore lupajući šakama po stolovima i gaseći im mikrofone, kao pravi razbojnici", ali da im nije uspjelo da ih spriječe da govore.
On se zahvalio predstavnicima Albanije i Hrvatske koji su se suprotstavili tome i jasno stali na njihovu stranu.
U Sarajevu je danas počeo dvodnevni sastanak predstavnika komisija za odbranu i sigurnost parlamenata Јugoistočne Evrope koji organizuje Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, Regionalni centar za sigurnost i saradnju i Misija OSCE-a u BiH uz podršku Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga.
Direktor Regionalnog centra za sigurnosnu saradnju "Ravijak" Konstantin Mihail Georgijev rekao je da će na skupu biti riječi o praksi koju imaju zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, o ulozi parlamenata u tom procesu, te o parlamantarnom nadzoru nad radom vojnih struktura.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.