open-navfaktor-logo
search
Susret sa Sarrazinom
Kurti traži primjenu sporazuma o putovanju sa ličnim kartama između Kosova i BiH
AUTOR: Anadolija
28.05.2024. u 15:19
get url
text
FOTO: Vlada Kosova/AA
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti primili su danas u odvojenim susretima specijalnog izaslanika Savezne Republike Nemačke za Zapadni Balkan Manuela Sarrazina.
Iz Predsjedništva Kosova je saopćeno da je Osmani istakala posvećenost Kosova procesu evropskih integracija, izrazivši zahvalnost na podršci Njemačke. Ona je, posebno, istakla punu podršku Berlinskom procesu i sporazumima koji proizilaze iz tog procesa.
Istovremeno, Osmani je iskazala potrebu za nastavkom njemačke podrške jačanju međunarodne pozicije Kosova, kao i ispunjenju aspiracija za članstvo u Vijeću Evrope, NATO-u, EU i drugim međunarodnim organizacijama.
Kurti je sa Sarrazinom razgovarao o napretku u implementaciji sporazuma o mobilnosti u Berlinskom procesu, regionalnoj saradnji i očekivanjima od narednog samita koji će se održati u Berlinu na njegovi 10. godišnjicu, saopćeno je iz Vlade Kosova.
Kurti je podsjetio na važnost otpočinjanja implementacije sporazuma o putovanju sa ličnim kartama između Kosova i Bosne i Hercegovine, koji omogućava slobodno kretanje građana, prije sljedećeg samita.
On je istakao da je zahtjev Kosova da Zapadni Balkan postane dio Uprave za borbu protiv pranja novca Evropske unije, postao dio zajedničke deklaracije izdate na skupu u Kotoru, u Crnoj Gori, 16. maja. Istakao je da je Kosovo proaktivno i doprinosi Berlinskom procesu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.