open-navfaktor-logo
search
Sporna trasa autoputa
Kozarčani se pitaju: Dodik je obećao Plenkoviću da se neće rušiti hrvatske kuće, a šta će biti s bošnjačkim?
Bošnjački povratnici u Kozarac, prijedorske mjesne zajednice koja je 1992. godine doživjela golgotu, nastavljaju borbu da se promijeni trasa autoputa Banja Luka - Prijedor čime bi zaštitili svoje kuće i pomoćne objekte od rušenja i istovremeno spriječili podjelu naselja na dva dijela.
18.09.2020. u 15:13
get url
text

VEZANI TEKST - Izgradnja autoputa Banja Luka - Prijedor: Bošnjaci u Kozarcu strepe, nakon krvave 1992. ponovo će im rušiti kuće?

- Proteklih dana imali smo sastanke u Sarajevu s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i ministricom vanjskih poslova Biserom Turković koji su nas podržali i ponudili pomoć. Jednostavno, ovo je problem koji se mora rješavati na višim instancama od onih lokalnih. Naredne sedmice trebali bismo imati sastanak, ovdje u Kozarcu, sa stručnjacima iz Insituta za građevinarstvo iz Banje Luke.

Oni su uradili neke korekcije na trasi, prema kojima bi se rušio manji broj kuća od predviđenog. To nam ne odgovara, a pogotovo ne opcija da bi planiranom trasom Kozarac bio podijeljen na dva dijela. Mještani bi u tom slučaju morali prelaziti preko autoputa da bi došli do drugog dijela svog imanja, što je apsurdno - kaže Derviša Avdagić, predsjednica Savjeta Mjesne zajednice Kozarac.  

Tokom nedavnog boravka u Zagrebu, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obećao je premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću da će trasa autoputa ići alternativnim pravcem čime će se zaštititi imovina Hrvata na tom području i izbjeći rušenje njihovih kuća.

- Radi se o naselju Ivanjska s većinskim hrvatskim stanovništvom. Bili smo s njima u kontaktu jer nas muči isti problem. Znam da su se obraćali organima Hrvatske, koji su očito stali iza njih. Međutim, to otvara niz pitanja. Ne može se samo na tom lokalitetu raditi izmjena trase, a da ne bude pomjeranja i na drugom mjestima. Zatim, da li Dodikovo obećanje znači "zaštitit ćemo hrvatske, ali ne i bošnjačke kuće?" Ipak, nadam se da ćemo pronaći rješenje kojim ćemo sačuvati našu imovinu – ističe Avdagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.