open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Kratina: Dobili smo Prijedlog budžeta za 2023. godinu, muk rukovodstva
Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog budžeta FBiH za 2023. godinu u iznosu od 6,7 milijardi KM i po hitnom postupku ga uputila u Parlament Federacije BiH. Alma Kratina zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kazala je za Faktor kako su u petak poslijepodne dobili materijale ali nema naznaka kada bi sjednica na kojoj će se razmatrati Prijedlog budžeta mogla biti zakazana.
30.12.2022. u 13:43
get url
text

Inače, predstavnici Vlade FBiH su na nedavnom sastanku sa predstavnicima penzionera u FBiH kazali kako će penzije biti povećane za 11,1 posto a što su zahtjevi penzionera, ukoliko Parlament FBiH u januaru usvoji budžet FBiH.

Da bi prijedlog budžeta bio na snazi mora ga potvrditi Dom naroda FBiH gdje novi saziv još nije konstituiran.

VEZANI TEKST - Ako Parlament ne usvoji federalni budžet, nema najavljenog povećanja penzija ni isplate dječijeg dodatka

- Evo nas na kraju godine i zastupnici su tek dobili Prijedlog budžeta. U pravilu 14 dana treba proći od dobijanja materijala do sjednice. Ukoliko se zakazuje vanredna potrebno je i manje vremena. Ipak, ne samo da Vlada BiH ponovo krši Zakon o budžetima, nego je totalni muk i od rukovodstva Zastupničkog doma FBiH. Jasno je koliko je ovo pitanje značajno za sve građane ali Vlada koja je na kraju četverogodišnjeg tehičkog mandata izgleda potpuno pogubljeno.

Istovremeno, oni koji sklapaju većine u nekoj potpuno "šizoidnoj atmosferi", dok su građani i dalje bombardovani prijetnjama po teritorijalni integritet koji dolazi sa dobro poznate adrese, zadeverani su pitanjima imenovanja i postavljanja svojih kadrova - govori nam Kratina.

Dodaje kako sve to nije obećavajuće, ali... 

- Vjerujem da u budžetu, obzirom na obim od 6,7 milijardi KM, ima prostora i neophodno je poboljšati status, posebno osjetljivih kategorija u koje svakako spadaju penzioneri, tačnije ogroman broj onih koji se bore da prežive sa sramotno malim penzijama u vrijeme ogromne inflacije - govori nam Kratina.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.