open-navfaktor-logo
search
Potpisan sporazum
Kreće obnova saobraćajnice od Skenderije do Vječne vatre; Šteta: Izazovan je projekat ispred nas
Očekujem od svih maksimalne napore, jer znamo svi šta znači obnavljati glavnu saobraćajnicu, rekao je Adnan Šteta
AUTOR: Faktor
07.06.2024. u 21:03
get url
text
Sa potpisivanja sporazuma
Sa potpisivanja sporazuma
Danas je u Sarajevu potpisan Okvirni sporazum za projekt obnove dionice Skenderija - Vijećnica - Vječna vatra, koji je potpisan između Direkcije za puteve Kantona Sarajevo i izabranog izvođača kompanije Strabag.
Sporazumom je predviđena obnova saobraćajnice od Skenderije do Vječne vatre u dužini od cirka 2.800 metara a okvirni sporazum se potpusuje na tri godine, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo. 
Projektom je predviđena potpuna obnova saobraćajnice i trotoara s obje strane.
Projekt se finansira iz Ministarstva saobraćaja putem Direkcije za puteve, a realizovat će se u fazama.
Prva faza projekta podrazumijevat će radove na obnovi dionice od Skenderije do mosta Ćumurija, a planirani završetak te faze je do kraja godine.
- Izazovan i ogroman projekt je ispred nas. Očekujem od svih uključenih strana maksimalne napore, jer znamo svi šta znači obnavljati glavnu saobraćajnicu. Vjerujemo da ćemo i ovaj projekat uspješno realizovati za dobrobit svih građana našeg kantona, a i ovaj projekat je nastavak našeg opredjeljenja za potpuni razvoj infrastrukture Sarajeva - istakao je ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo Adnan Šteta.
Nakon današnjeg potpisivanja Sporazuma, u narednom periodu se očekuje potpisivanje Ugovora sa izvođačem, a potom i priprema i organizacija gradilišta, nabavka materijala, a početak radova se očekuje u julu.
Pored obnove saobraćajnice i trotoara, bit će izvršena ugradnja novih ivičnjaka na kompletnoj dužini, poboljšanje sistema odvodnje, ugradnja nove vertikalne saobraćajne signalizacije, te iscrtavanje nove horizontalne saobraćajne signalizacije od plastične materije. Bit će postavljena nova gumena izolacija tramvajskih šina.
Obzirom na važnost ove saobraćajnice, kao i na činjenicu da je prosječni dnevni saobraćaj 34.700 vozila, veliki napori se ulažu na organizaciji samog saobraćaja, kako bi se sve bilo na visini zadatka.
Saobraćajnica je posljednji put obnovoljena 2006. godine i nalazi se u lošem stanju, tako da je njena obnova bila neophodna.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.418.243,38 KM sa PDV-om.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.