open-navfaktor-logo
search
Eurointegracije
Krišto i Varhelyi: BiH može dobiti 1,8 milijardi eura od EU-a, uvjet za prvu tranšu je usvajanje budžeta institucija
AUTOR: Fena/AA
03.06.2024. u 19:15
get url
text
FOTO: AA
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto izjavila je da je na današnjem trećem Političkom forumu na visokom nivou o evropskim integracijama BiH u Sarajevu da je iskazana neupitna opredijeljenost predstavnika svih institucija i vlasti u BiH kad je u pitanju evropski put i rad na preostalim reformama.
Nakon foruma kojim su kopredsjedavali Krišto i evropski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH istakla je da je odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom na neki način i ograničena i tiče se ispunjavanja i preostalih obaveza koje smo dužni ispuniti.
Dodala je da su bh. institucije u ispunjavanju tih reformi imale na dnevnom redu i Izborni zakon BiH, Zakon o sudu BiH i mnoge druge zakone, ali su došli u jednu situaciju koja je izazvana od OHR-a nametanjem Izbornog zakona BiH koji je na neki način doveo u pitanje funkcionisanje parlamentarne većine na nivou BiH i donošenje odluka kroz institucije.
FOTO: VMBiH
- Želim reći kako je naše opredeljenje da svi zajedno moramo naći način da izađemo iz ove situacije i nastavimo provoditi preostale reforme, te da ne smijemo dozvoliti da dođe do zastoja - istakla je Krišto.
Navela je da moraju jasno pokazati da su spremni da se međusobno uvažavaju i da kroz uvažavanje ustavne strukture i ustavnih nadležnosti koordinacijskog mehanizma da donose odluke koje je EU stavila pred njih.
Krišto je naglasila da je razgovarano i o implementaciji Plana EU za zapadni Balkan i da su od Evropske komisije dobili prijedlog sredstava za Bosnu i Hercegovinu u iznosu 1,8 milijardi eura, te da je potrebno ispuniti pretpostavke kako bismo implementirali prvu tranšu već u ovom mjesecu.
Pojasnila je da je za to nužno donošenje Zakona o budžetu institucija BiH i da u što skorijem roku treba sačiniti prijedlog zakona i dostaviti ga Vijeću ministara kako bi ga uputili Predsjedništvu BiH.
FOTO: Fena
Krišto je izrazila zadovoljstvo što su na današnjem sastanku imali konstruktivan i otvoren razgovor uz napominjanje da su svjesni da postoje određeni izazovi, ali da uz izgradnju povjerenja, međusobnog dijaloga i kroz donošenje odluka u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine možemo i trebamo se kretati naprijed.
- Još jednom želim reći da ću i dalje biti otvorena i da ću biti poveznica između institucija i svih nivoa vlasti kako bi učinili sve da tamo gdje postoji određeni problem nudimo rješenja a ne da pravimo još veći problem - poručila je Krišto.
Varhelyi je rekao da je zadovoljan jer je vidio opredjeljenost učesnika sastanka za evropski put.
- Mislim da sa ovim pozitivnim odlukama, baziranim na ranijim postignućima bit ćemo u mogućnosti ići naprijed, ali da bi se ovo desilo, sada trebamo ispunjavanje, što više napredujete na evropskom putu potrebno je više učiniti, nakon današnjeg foruma jasno je šta treba biti urađeno da bi se prešlo na sljedeću fazu - kazao je Varhelyi.
Istakao je da je potrebno da BiH ispuni osam koraka prema odluci Evropskog vijeća iz marta i da ubrza reforme.
Naglasio je da su razgovarali o ključnim zakonima koje je potrebno donijeti da bi se prešlo na sljedeću fazu odnosno da Evropsko vijeće odobri pregovarački okvir što je prvi korak u pregovorima.
Naglasio je da Sarajevo, Banja Luka i Mostar moraju raditi kako bi se do toga došlo.
Govorio je i o Planu rasta za Zapadni Balkan. Istakao je da prva uplata za BiH zavisi od toga hoće li biti ispunjeni uvjeti, ali da će prve isplate biti prije ljetnje pauze i da za BiH prva tranša iznosi oko 138 miliona eura.
Istakao je da je za to potreban budžet, kao i da se nada da će ga vladajuća koalicija donijeti brzo da bi se napredovalo.
- Sada je vrijeme kada cijela zemlja treba da radi, sada je vrijeme kada je potrebno da se svi uključe u evropski put - rekao je Varhelyi i dodao da su evropska vrata otvorena, ali da je potrebna pojačana posvećenost, bez dnevnih razmirica.
Na forumu su učestvovali zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, članovi Kolegija i predsjedavajući klubova zastupnika i delegata u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, premijeri entiteta te deset kantona u Federaciji BiH i gradonačelnik Brčko distrikta BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.