open-navfaktor-logo
search
Ministar obrazovanja
Krivić pojašnjava: Kada počinje školska godina u KS, šta je sa ljekarskim pregledima i upisom prvačića
Anis Krivić, ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, poručio je roditeljima prvačića da ne brinu, te da će ovo ministarstvo uraditi sve što je u njihovoj nadležnosti da nijedno dijete ne ostane neupisano u školskoj 2020/2021. godini.
11.06.2020. u 13:22
get url
text

- Sva djeca su upisana online, to se radilo u jeku pandemije koronavirusa. Mi imamo dakle kompletnu evidenciju. Sada slijede sistematski pregledi i testiranja kod pedagoga. Razgovarao sam sa direktorom Domova zdravlja KS koji mi je rekao da ne mogu brže raditi zbog postojećih epidemioloških mjera, te da su napravili najoptimalniji raspored sistematskih pregleda djece - pojašnjava Krivić za Faktor.

Ističe da ima dovoljno vremena da se urade sistematski pregledi i obave potrebna testiranja kod pedagoga.

S obzirom na to da nova školska godina počinje 1. ili 3. septembra kako nam je rekao ministar, pitali smo ga šta će biti s djecom koja su kao termine za sistematske preglede dobila datume krajem augusta, odnosno da li se može dogoditi da budu testirani kod pedagoga na sam dan polaska u školu ili čak i da zakasne.

- Ne bi trebali zakasniti. Znam za te slučajeve. Pokušavao sam vidjeti sa domovima zdravlja, rekli su da ne mogu ubrzati testiranje zbog epidemioloških mjera, i ono što smo mi mogli učiniti jeste da djeca budu upisana i da kasnije dostave dokumentaciju – navodi on.

Na upit, da li će se priznavati ljekarska uvjerenja iz privatnih ordinacija, te da li bi u tom slučaju Ministarstvo obrazovanja snosilo troškove naš sagovornik kaže:  

- Zakon ne zabranjuje u privatnim ordinacijama da to roditelji obave, ali naša je preporuka da se radi u javnim zdravstvenim ustanovama.

Ako ipak odu privatno, onda to oni moraju platiti. Šta je sa privatnim klinikama koje su već u sistemu zdravstvenog osiguranja, gdje građani kao i u javne ustanove idu sa zdravstvenom knjižicom, pitanje je na koje ministar nije imao odgovor.

- Domovi zdravlja su napravili raspored, sva djeca će biti testirana. Roditelji su brinu jer misle da im dijete neće biti upisano, i ja to razumijem. Ali informacije koje imam od institucija jesu da će domovi zdravlja izvršiti sistematske preglede na vrijeme. Sve što je moglo Ministarstvo obrazovanje uraditi, uradili smo. Djeca su upisana, a ja ne mogu natjerati ljekare da brže rade - zaključuje ministar Krivić.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.