open-navfaktor-logo
search
Zbog širenja neistina
Kudumović: Okončan postupak protiv Elzine Pirić, dobili smo obavijest da ima imunitet
Disciplinski postupak u Rudniku mrkog uglja (RMU) Banovići protiv Elzine Pirić, koja je zamjenica predsjednika Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića i federalna zastupnica, proveden je u potpunosti i ostalo je samo da se izrekne sankcija, potvrdio je za Faktor direktor Rudnika Fadil Kudumović.
28.05.2021. u 21:29
get url
text

VEZANI TEKST-Zastupnica i zaposlena u rudniku: Kukićeva Elzina prima plaću 2.700 KM, duže od godinu na bolovanju

- Postupak sam pokrenuo zbog iznošenje neistina i dovođenja u zabludu zastupnika u Zastupničkom domu Federacije Bosne i Harcegovine (FBiH). Elzina Pirić je za govornicom u Parlamentu govorila da četiri dana nakon izbijanja požara u jami Omazići mi nismo obavijestili nikoga, da smo sve zataškavali, a to nije istina. Sve se može provjeriti, a istina je da su istog dana, po izbijanju požara, obaviješteni svi nadležni, a federalni inspektor je bio na mjestu događaja - kaže direktor Fadil Kudumović.

On dodaje da sankcija nije izrečena jer je iz Parlamenta FBiH danas u Rudnik došla obavijest o tome da zastupnica Pirić ima imunitet.

- Došao nam je dopis jedne od komisija Parlamenta FBiH u kojem se kaže da se protiv zastupnice Elzine pirić ne može voditi ni krivični ni građanski postupak. Mi ćemo reagirati prema Parlamentu FBiH s dopisom u kojem ćemo tražiti da nam odgovore koje su obaveze zastupnika. Da li oni imaju obavezu da govore istinu ili mogu pričati šta god hoće? Ovdje se ne radi o iznošenju mišljenja, nego neistinama, koje ne odgovaraju stvarnim, provjerljivim činjenicama - naglašava Kudumović.

VEZANI TEKST - Pirić: Kudumović laže, doveo je RMU Banovići na rub propasti

Disciplinski postupak protiv Pirić, događa se u momentu kada je ona na bolovanju u RMU Banovići koje traje više od godinu dana, tačnije od 20. maja prošle godine, a za to vrijeme uredno radi kao federalna zastupnica.

- Pirić nije jedina koja je dugo vremena na bolovanju, a uredno prima plaću. Imamo još takvih u RMU Banovići, a neki su na bolovanju i više od tri godine - kaže Kudumović.

On dodaje da je požar u jami Omazići koji je izbio 29. marta, potpuno ugašen te da je krenula sanacija, ali je u ovom momentu teško je reći kada bi proizvodnja mogla biti ponovo pokrenuta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.