open-navfaktor-logo
search
Protesti u petak
Kulenović: Pozivamo građane da izađu ispred OHR-a, agonija započeta 2. oktobra se nastavlja
Neformalna grupa "Restart" i Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" pozvali su večeras građane da u petak, 31. marta, izađu ispred OHR-a u Sarajevu.
28.03.2023. u 20:06
get url
text

VEZANI TEKST - SDA zahtijeva od Schmidta da kaže planira li nametnuti izmjene Ustava FBiH: Ukoliko posegne za ovim...

Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", za Faktor je kazao da su se na ovo odlučili jer se nastavlja agonija započeta od 2. oktobra prošle godine, kada je na izbornu noć visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH. 

- Agonija započeta prošle godine 2. oktobra oko daljnje etničke segregacije i podjele Bosne i Hercegovine se očito nastavlja s najavljenim mjerama visokog predstavnika u budućnosti - dodao je Kulenović. 

Rekao je da se nagovještava da je budućnost tri koraka unazad od dostignute tranformacije, te da seboji da će posljedice biti više od revolta. 

- Ako se nastavi daljnja izolacija BiH iz demokratskih tokova Evrope i svijeta, to će imati za posljednicu ne samo napuštanje BiH, posebno mladih, nego i posljedice u samoj zemlji. Doći će do promjena koje bi BiH ostavile na raspolaganju migrantima iz cijelog svijeta - dodao je Kulenović. 

VEZANI TEKST - Protesti građana ispred OHR-a: Ne, Schmidte, nećemo aparthejd, hoćemo građansku BiH!

Rekao je da nije moguće procijeniti koliko će ljudi doći, koliko će se senzibilirati. 

Iz "Restarta" u najavi ovog skupa, koji treba početi od 14 sati, pozivaju na "zaustavljanje daljnje razgradnje države, odnosno cementiranja etno-feudalnog koncepta uređenja bh društva u tri etnička tora".

- Svojim izlaskom ćete potvrditi da ste za građanski koncept uređenja društva kao osnovu za modernu, demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će se poštovati ljudska i građanska prava svih njenih građana kao što je u svim zemljama EU. Izađite na ulicu, ako ni zbog čega drugog, onda zbog svoje djece i njihove budućnosti. Nije više 5 do 12, ovo je sad 12 i 5 - navedeno je u pozivu koji potpisuje aktivista Suad Đozić.

Poziv na protest

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.