open-navfaktor-logo
search
Ambasador BiH
Lagumdžija na Vijeću sigurnosti UN-a: Ne postoji zajednička država BiH, već država BiH
Kultura sjećanja žrtava genocida u Srebrenici ne smije biti kultura poricanja, već kultura sjećanja da se genocid nikad nikom ne ponovi, poručio je Lagumdžija
AUTOR: Anadolija
01.05.2024. u 08:00
get url
text
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
FOTO: SCREENSHOT
Ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama (UN) izjavio je na sinoćnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a da ne postoji “zajednička država BiH“, već država BiH u čijem sastavu je i entitet Republika Srpska, a da je država ta koja ima međunarodni subjektivitet.
Lagumdžija se obratio na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a koju je o situaciji u BiH sazvala Rusija, a na kojoj su govorili i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.
Ističući kako smatra da nije bilo potrebe za ovom vanrednom sjednicom jer je redovni sastanak o situaciji u BiH već zakazan za 15. maj, Lagumdžija je izrazio bojazan što se Vijeće sigurnosti instrumentalizira kao javna pozornica na štetu BiH.
- Nema to veze sa zabrinutošću za BiH, već sa zloupotrebom moći Ruske Federacije koja je više puta naglasila svoju zabrinutost o jednom dijelu BiH - kazao je Lagumdžija.
Naglasivši da ne postoji “zajednička država BiH“, Lagumdžija je poručio da postoji država Bosna i Hercegovina i entitet Republika Srpska unutar te države.
Donošenje pisma članice Predsjedništva BiH Cvijanović na Vijeće sigurnosti, bez konsultacije drugih članova Predsjedništva BiH i EUFOR-a, Lagumdžija smatra zloupotrebom poslovnika Vijeća sigurnosti i degradacijom institucije Predsjedništva BiH.
Pismo je i njegovim sadržajem ocijenio šturim i oprečnim Ustavu Bosne i Hercegovine.
- Države članice su te koje se obraćaju Vijeću sigurnosti UN-a, a ne administrativne jedinice država. Ovo je direktni napad na suverenitet i političku nezavisnost BiH. Samo BiH ima međunarodni pravni subjektivitet, a vanjska politika nije u nadležnosti entiteta. BiH je u proteklih nekoliko godina suočena s nekoliko izazova, ali uglavnom zbog djelovanja vlasti RS koje podrivaju ustavno-pravni poredak i koriste zapaljivu retoriku, ograničavaju slobodu mišljenja i okupljanja i podižu političke i etničke tenzije“, istakao je Lagumdžija.
Optuživši vlasti RS-a da su pokrenule poteze za potencijalno otcjepljenje od BiH, Lagumdžija je kazao da i odluke Narodne skupštine RS-a predstavljaju direktni udar na institucije BiH, posebice Ustavni sud.
Lagumdžija je također kazao kako je jedina svrha sazivanja večerašnjeg sastanka Vijeća sigurnosti da se izvrši pritisak na povlačenje teksta rezolucije o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.
- Kultura sjećanja žrtava genocida u Srebrenici ne smije biti kultura poricanja, već kultura sjećanja da se genocid nikad nikom ne ponovi. BiH je punopravna članica UN-a od svoje nezavisnosti, istog dana je postala članica sa Hrvatskom i Slovenijom. Moramo poštovati pravno obavezujuće presude UN-ovih sudova i tribunala - poručio je Lagumdžija.
Pozvao je na procesuiranje negatora genocida u Srebrenici, a na prijedloge srbijanskih čelnika za regionalnu diskusiju, kazao je da treba razgovarati o provedbi presuda haškog tribunala i kako da gradimo bolju budućnost na temeljima istine.
- Već 30 godina slušamo kako vlasti Srbije dovode u pitanje presude haškog tribunala i pojedinci i vlasti slave ratne zločine, umjesto da na to gledaju kao na najmračnije poglavlje evropske historije - naglasio je Lagumdžija.
Ambasador BiH u UN-u je poručio da prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici nije prijetnja srpskom narodu, već pojedincima osuđenim za genocid i zločine.
 - Ne postoje genocidne nacije, već postoje zločinci koji su odgovorni za genocid. Poricanje je posljednja faza genocida i to je forma diskreditacije mrtvih i brutalizacija koja omogućava ponavljanje zločina. To nije društvo koje želimo ostaviti našoj djeci i budućim generacijama - poručio je Lagumdžija.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.