open-navfaktor-logo
search
Neslaganja
Lamija Tanović napustila sjednicu Socijaldemokratskog pokreta: Ja sam prevarena!
Za Tanović je sporan naziv Socijaldemokratski pokret, što, kako je kazala, prvobitno nije dogovoreno
09.05.2019. u 15:44
get url
text

Profesorica Lamija Tanović je među prvima napustila konstituirajuću sjednicu Inicijativnog odbora Socijaldemokratskog pokreta, koji se održava u Sarajevu.

- Ja sam prevarena – kazala je Tanović, pojasnivši da se na današnjoj sjednici iznenada pojavila "ogromna skupina članova SDP-a i Demokratske fronte".

Za Tanović je sporan naziv Socijaldemokratski pokret, što, kako je kazala, prvobitno nije dogovoreno.

- Bila je inicijativa za bolju BiH, pokret za BiH, a sada je odjednom Socijaldemokratski pokret, a to je očito nešto drugo – pojasnila je Tanović.

Tanović pojašnjava da ne želi biti dio "pokušaja objedinjavanja ljevice" jer to nikada nije bio plan, još od novembra mjeseca prošle godine, kada je pokrenuta ova priča.

- Pričalo se o socijalnoj pravdi, naravno, ali da to bude ovo što je ispalo, puno nas ne želi i nije u tome. Ja nemam ništa protiv toga da oni to rade. Neka se oni dogovaraju. Divno. Krajnje je vrijeme. Slušamo pet godina kako će se ljevica ujediniti i na kraju ništa. Čim dođu izbori, oni se razjedine. Neka oni to rade, čak su to mogli i u okviru ovog našeg pokreta, ali naš pokret je mnogo širi, širok kao BiH. Socijaldemokratska ideja u BiH je kompromitirana u ovih 25 godina. Nema šta nismo očekivali od njih. Izgledali su vrlo prihvatljivo – izjavila je Tanović.

Ponudila je Tanović i odgovor na upit ko ju je konkretno prevario.

- Prevario me Ivo Komšić jer sam ja sa njim sarađivala. I Miro Lazović. Ja sam njima napisala sve to. Ja sam rekla neki dan da se ne slažem sa tim imenom. Bila sam šokirana jer je dokument isti – pojasnila je Tanović.

Ponovila je da je inicijativa o formiranju pokreta, ali ne socijaldemokratskog, pokrenuta u novembru prošle godine.

- Pazite, mi smo kod Džaferovića (Šefik Džaferović, op. a.) bili sa tom idejom. Da li mislite da bi Džaferović podržao da to bude sad objedinjeni neki Socijaldemokratski pokret? On ima svoju političku opciju – izjavila je Tanović.

Pravljenje socijaldemorkatskog pokreta od inicijalne ideje o formiranju šireg fronta će, smatra ona, rezultirati izlaskom brojnih "dobrih ljudi" koji su bili njegov dio.

Skup je napustio i Osman Topčagić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.