open-navfaktor-logo
search
Pitanje Ustavnog suda BiH
Lendo: Dodikov potez shvatiti krajnje ozbiljno; Mešalić: Schmidt malo da se pozabavi RS-om
Potez Milorada Dodika, predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS, u vezi s Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine treba shvatiti krajnje ozbiljno i naše tužilaštvo, sudstvo i visoki predstavnik Christian Schmidt su zasad ti koji trebaju reagovati i poduzeti odgovarajuće mjere protiv Dodika, istakao je potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA).
21.06.2023. u 11:52
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik: Tražimo da Ustavni sud BiH ukine odluku do petka u 12 sati, ako to ne uradi...

Dodik je, nezadovoljan jer je Ustavni sud BiH izmjenama svojih Pravila onemogućio blokadu rada suda nakon što je jedini sudija iz RS-a najavio da će se nakon bolovanja penzionisati, rekao da je Ustavnom sudu BiH "dat rok da do petka u 12 sati poništi svoju odluku", a u protivnom će, između ostalog, NSRS donijeti zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i o zaštiti osoba koje ne budu primjenjivali te odluke.

- Ovo što se dešava na prostoru RS-a i Dodikova posljednja izjava su potezi koji slabe institucije Bosne i Hercegovine, koji pokušava da donese određene zakone na nivou RS-a. Očekujemo od visokog predstavnika da se pozabavi Dodikom i njegovim neustavnim kategorijama, da vidi kako se ruše temelji BiH.

I ovaj potez Dodika treba shvatiti krajnje ozbiljno. Naše tužilaštvo, sudstvo i visoki predstavnik su zasad ti koji trebaju reagovati i poduzeti odgovarajuće mjere protiv Dodika - rekao je Lendo. 

Mahir Mešalić, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a u Parlamentu FBiH, kazao je da je Schmidt izgleda visoki predstavnik za FBiH, a ne za RS.

- Mjere koje donosi Dodik u RS-u su antidejtonske i opasne po institucije BiH i visoki predstavnik treba konačno prestati biti visoki predstavnik za FBiH i nametati ovdje diskriminatorne zakone, već da se posveti RS-u i vidi šta rade pod pokroviteljstvom Rusije i njegovih mentora u Rusiji i Srbiji - dodao je Mešalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.