open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik FBiH
Lendo: Izjava Grlić Radmana je potvrda da je visoki predstavnik pogodovao HDZ-u nauštrb Bošnjaka
Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman je posljednjom izjavom o odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta još jednom potvrdio da su one išle isključivo u korist jednog naroda, a na štetu Bošnjaka, poručio je danas potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo. 
20.06.2023. u 14:11
get url
text

- U okolnostima u kojima je suspenzijom Ustava FBiH u potpunosti zaobiđena volja bošnjačkog naroda, Grlić Radmanova tvrdnja da je nakon tih odluka "položaj hrvatskog naroda puno bolji" dokazuje da je cilj intervencija bio isključivo pogodovanje Hrvatima, odnosno HDZ-u BiH čiji su kadrovi, kako je to kazao hrvatski ministar vanjskih poslova, zastupljeni na svim nivoima vlasti.

Odluke visokog predstavnika ne samo da su HDZBiH učinile neizostavnim dijelom vlasti već su toj stranci omogućile da biraju s kim će praviti vlast, neovisno o izbornom rezultatu i masovnosti podrške bošnjačkog naroda. Potvrđuje to i činjenica da aktuelnu nametnutu Vladu FBiH podržava tek jedna trećina izabranih zastupnika i delegata u Parlamentu FBiH, i to ona trećina koja je očigledno spremna na štetne ustupke HDZ-u BiH.

Pogodovanjem jednoj političkoj stranci, uz izostanak bilo kakve intervencije u entitetu RS, Visoki predstavnik Christian Schmidt je nanio nesagledivu štetu bošnjačkom narodu, ali i cijeloj državi Bosni i Hercegovini jer je takvim odlukama ojačao destruktivne politike nauštrb onih snaga koje su sačuvale državu, te gradile i jačale njene institucije - zaključio je Lendo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.