open-navfaktor-logo
search
Ispunjavanje želje Čoviću
Lendo: OHR novim desantom na ustavni poredak FBiH kompromituje budući rad Ustavnog suda BiH
Kako je objavljeno u medijima, članovi Komisije za izbor i imenovanja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz redova opozicije, lično i pojedinačno kontaktirani su od Ureda visokog predstavnika, a navodno tema je bilo njihovo prisustvo sjednici ove komisije na kojoj bi "Trojka" trebala da ispuni želju Dragana Čovića i prema Zastupničkom domu pošalje ime samo jednog kandidata za mjesto sudije u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, ime Marina Vukoje, saopćio je Kabinet potpredsjednika FBiH Refika Lende.  
15.09.2023. u 10:46
get url
text

- Duboko uznemirava i zabrinjava saznanje da visoki predstavnik ponovo priprema desant na ustavni poredak Federacije Bosne i Hercegovine skupljajući većinu u korist HDZ-a u parlamentarnim komisijama, a s ciljem ispunjavanja želje Dragana Čovića i imenovanja sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine prema njegovom diktatu.

Narod zna i narod pamti način na koji je visoki predstavnik prvo izmijenio izborna pravila u izbornoj noći, kako je suspendovao Ustav Federacije BiH, pogazio izbornu volju Bošnjaka, lišio Bošnjake ustavnih i političkih prava i nametnuo im vladu koju narod nije birao. Takav udar na vladavinu prava, pravnu sigurnosti i ustavni poredak, nije zabilježen u demokratskim društvima koja počivaju na civilizacijskim vrijednostima i ljudskim pravima - naveo je Lendo.

Najave da će se nešto slično ponovo desiti, kako navodi, izazivaju strah i duboku zabrinutost, posebno iz razloga što, kako ističe Lendo, visoki predstavnik zna dobro šta radi, kakve su razorne posljedice njegovog činjenjenja i u čiju korist to radi.

- Sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine ostaje najmanje 20-25 godina. Marin Vukoja u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine je produžena ruka hrvatske nacionalne politike, ali i srpske nacionalne politike s obzirom na sinhronizaciju koja postoji između te dvije politike. Ustavni sud Bosne i Hercegovine u brojnim odlukama stavljao je van snage separatističke pravne propise, štitio imovinu i stvarao sudsku praksu koja je osnovni alat zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Sve to je sada u neposrednoj opasnosti - navodi Lendo.

VEZANI TEKST - Iz OHR-a počeli zvati opoziciju u FBiH da razgovaraju o "deblokadi" imenovanja sudije Ustavnog suda BiH: To je sramota

Dodao je da sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine moraju biti birani na osnovu njihovih znanja i kompetencija.

- Njihove lične kvalitete, profesionalni rezultati ostvareni u sudskim i tužilačkim klupama i akademski uspjesi treba da budu svjedoci njihovih kvaliteta i kompetencija. Samo tako izabrane sudije mogu dati doprinos jačanju vladavine prava, pravne sigurnosti i osigurati da Bosna i Hercegovina jednog dana postane članica Evropske unije, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Refika Lende.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.