open-navfaktor-logo
search
Svečana akademija
Lendo: Poručujemo Dodiku, Srbima iz RS-a i Srbima preko Drine, da se ne igraju glavom
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i armijski general Refik Lendo prisustvovao je svečanoj akademiji povodom 31. godišnjice osnivanja 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade Armije Republike BiH, koja je danas održana u Velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.
17.11.2023. u 14:35
get url
text

Lendo je kazao kako nakon desetominutnog filma o toj jedinici, koji je prikazan na akademiji, "možemo reći da je ona bila, kao nekada, one proleterske brigade koje su išle po čitavoj bivšoj Jugoslaviji".

- Tako je i naša Sedma oslobodilačka brigada bila prisutna na prostoru skoro čitave naše BiH. Ona je tako bila sastavljena, od vojnika i oficira-starješina iz velikog dijela općina današnjeg Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, Sarajeva, istočne Bosne…

Znam mnoge momke koji su bili. Ona je iznjedrila dobre vojnike, dobre insane, dobre ljude, komandire, komandante, dobre generale. A, onda, u poslijeratnom periodu, iznjedrila mnoge naše imame, muftije, profesore, mnoge političke partije, uspješne ljude, privrednike, građene BiH - istakao je Lendo.

Dodao je kako se na današnji dan sjećamo "naših šehida, ali se sjećamo i naše borbe" te se s ponosom govori o rezultatima ove i drugih brigada Armije RBiH. Moramo se, naglasio je, sjetiti i naše vizije te onoga kroz šta smo prošli u ratnom periodu, ali i "naše sadašnjosti i budućnosti". 

Posebno je istakao ulogu prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, za kojeg je kazao kako nije bio samo vrhovni komandant.

- Vidite, svaka njegova riječ, svaka rečenica bila je filozofska i rečenica budućnosti. Kako je u svako vrijeme vodio računa šta kojem vojniku i jedinici kazati. Pa tako i Sedmoj, i ostalim brigadama nikada nije zaboravio da kaže povedite računa kako ćete se odnositi prema zarobljenicima, prema civilima…

Jedan od razloga što smo mi uspjeli, kao ARBiH, da se odupremo dušmaninu koji je bio toliko jači, nadmoćniji… jeste što smo od samog početka uspostavili taj sistem ljudskosti, vojničke suboordinacije, nadređenosti i gdje smo, dole, poštivali našeg vojnika, a, onda, i gore našeg komandira voda - do vrhovnog komandanta, do predsjednika Izetbegovića i Predsjedništva RBiH.

Svaka jedinica i pojedinci koji su drukčije radili, oni su radili protiv sistema i protiv države BiH. Pored ostalog, zbog toga smo uspjeli. Bili smo jedinstveni u to vrijeme i naš je cilj bio samo država BiH - kazao je Lendo.

Međunarodna zajednica je, dodao je, 1995. godine zaustavila osvajački pohod ARBiH i spriječila uništavanje neprijateljskih vojski.

- To su greške međunarodne zajednice, kao što je napravila grešku i kada nam je vezala ruke i uvela embargo 1992. godine, te nije dozvolila da se ARBiH - legalna vojna sila legalne države BiH, da brani sebe, svoj narod, svoju teritoriju…

Bez obzira na sve, mi smo uspjeli odbraniti i sa našim političkim rukovodstvom, na čelu s predsjednikom Izetbegovićem, izvojevali BiH u granicama za koje smo se mi borili. Današnja BiH je u granicama za koje se borila i naša 7. muslimanska viteška oslobodilačka brigade. Borili smo se za demokratske principe, ali smo se borili i za državnu teritoriju od Save do Drine, do mora…

Danas ta država BiH, sa svojim uređenjem kakvo jeste, egzistira i trebamo se nastaviti boriti za njenu budućnost - poručio je Lendo, koji je pripadnicima te jedinice kazao kako mogu biti ponosni na svoj doprinos za BiH.

Dodao je i kako snage koje su nastale na "genocidu, protjerivanju i svemu onome što su uradile", danas, u miru, kroz politiku "pokušavaju da ostvare jedan dio svojih ratnih ciljeva".

- To, s ovog mjesta, poručujemo Dodiku, Srbima iz RS-a i Srbima preko Drine, da se ne igraju glavom i da se to, nikada, ako Bog da, neće desiti. Ta će teritorija biti vlasništvo države BiH, a država BiH će biti dobro mjesto za sve njene narode i građane koji u njoj žive - poručio je Lendo.

Predsjednik Udruženja 7. muslimanska viteška oslobodilačka brigade Ferid Haseljić, koji je dobitnik Zlatnog ljiljana, kazao je kako ovo udruženje egzistira već 10-ak godina te ima zadaću da čuva tekovine jedinice te da pomaže porodicama poginulih i demobilisanim boracima te jedinice, koja je formirana 17. novembra 1992. godine, naredbom Štaba Vrhovne komande ARBiH, sa sjedištem u Zenici.

- Kroz našu brigade prošlo je preko 4.000 boraca, od njih 250 dalo je svoje živote, a 1.800 boraca je teže ili lakše ranjeno. Za svoje zasluge u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu brigade je dobila počasne nazive slavna, viteška i oslobodilačka; 30 boraca "Sedme" odlikovano je najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", jedan borac "Ordenom za hrabrost", jedan borac "Ordenom zlatnog grba sa mačevima" - kazao je Haseljić.

U ratnom periodu, brigadom su komandovali: rahmetli pukovnik Asim Kodžić, brigadir Amir Kubura, brigadir Šerif Patković, brigadni general Halil Brzina, a emir brigade bio je rahmetli prof. dr. Mahmut ef. Karalić.

U ime komandanata obratio se Šerif Patković, koji je istakao kako su pripadnici ove brigade, zbog kodeksa kojeg su prihvatili i potpisali, imali su "specifičan ratni put".  Najteža bitka, kako je kazao, za njega i najteži dani u životu, bio je 28. decembar 1992. godine, kada su dobili komandu da probiju obruč oko Sarajeva.

- To je bio i najkrvaviji dan u našoj borbi - dan u kojem smo izgubili 39 saboraca i imali preko 100 ranjenih. Znate, brigada je bila tek osnovana i meni je bilo najteže - kazao je Patković, koji je podvukao kako je ova brigada nastavila svoj ratni put te "izdržala bitke, bojeve i operacije".

Nakon svečane akademije, delegacije su položile su cvijeće te proučile Fatihu ispred Spomen obilježja šehidima ove jedinice u kasarni "7. muslimanske brigade" Oružanih snaga BiH u Zenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.