open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik FBiH
Lendo: Tužilaštvo je obavezno procesuirati odgovorne za obilježavanje 9. januara, a Schmidt...
Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo smatra da obilježavanjem 9. januara kao "dana RS-a" vlast tog bosanskohercegovačkog entiteta zapravo slavi najteža krivična djela protiv međunarodnog prava, ratne zločine, etničko čišćenje i genocid počinjen nad Bošnjacima. 
05.01.2024. u 11:35
get url
text

- Historijskim činjenicama sa snagom pravosnažnih sudskih presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu potvrđeno je da 9. januar označava početak oružanog napada i agresije na suverenu, nezavisnu i  međunarodno priznatu državu, Republiku Bosnu i Hercegovinu - naveo je Lendo u saopćenju za javnost.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kako je dodao, utvrdio je da obilježavanje 9. januara nije u saglasnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Lendo podsjeća da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće i da je njihovo neprovođenje krivično djelo. 

- S tim u vezi, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ima zakonsku obavezu da procesuira sve one koji su odgovorni za obilježavanje 9. januara i koji na taj način postupaju suprotno Odluci Ustavnog suda, a sud da ih kazni sukladno zakonu. Visoki predstavnik ima dužnost da osigura provođenje Dejtonskog sporazuma, te da svoje ovlasti izvršava na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Podsjećam da je visoki predstavnik prošle godine najavio da se naredni 9. januar neće obilježiti na isti način kao prošli - dodao je Lendo. 

Međutim, kako je ocijenio, svjedočimo drugačijim najavama i pripremama manifestacije koja se finansira javnim novcem, a visoki predstavnik ne čini ništa u vezi s tim. Takvim odnosom, smatra Lendo, visoki predstavnik jača poziciju retrogradnih snaga i njihovo uvjerenje da pravno i političko nasilje koje provode neće biti sankcionirano od onih koji su dužni reagovati na takvo ponašanje. 

- Insistirat ćemo istrajno na tome da nadležne institucije reaguju i procesuiraju sve odgovorne za neprovođenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ali i da oni koji imaju mandat da vode računa o provedbi Dejtonskog sporazuma taj mandat zaista počnu upražnjavati - navodi Lendo, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.