open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik FBiH
Lendo u Foči prisustvovao obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu
AUTOR: Fena/Faktor
19.06.2024. u 12:19
get url
text
Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo prisustvovao je danas u Foči obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu.
Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu obilježava se pod sloganom "Sjećamo se da se nikada ne zaboravi", u organizaciji Udruženja žrtava rata "Foča 92-95".
Rezolucijom 69/293 Generalna skupština UN-a 2015. godine je proglasila 19. juni za Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.
UN i države članice odlučile su obilježiti ovaj datum kako bi se podigla svijest o potrebi okončanja seksualnog nasilja u ratu, odala počast preživjelima seksualnog nasilja širom svijeta i prepoznala posvećenost svih onih koji su hrabro posvetili ili izgubili živote u borbi za iskorjenjivanje ove vrste zločina.
Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu obilježava se 19. juna i predstavlja priliku za osvrt na stanje u Bosni i Hercegovini u rješavanju nasljeđa seksualnog nasilja počinjenog tokom rata devedesetih godina te kakav je odgovor UN-a u BiH i šta još treba učiniti kako bi se osigurala pravda i reparacije za muškarce i žene koji su preživjeli ovaj užasni zločin.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.