open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Lendo: Vlasti BiH bez reakcije dok raspravu o državnoj imovini vodi Vučić
AUTOR: Faktor
12.06.2024. u 11:09
get url
text
Refik Lendo
Refik Lendo
Svesrpski sabor usvojio je deklaraciju koja u sebi sadrži pravne i političke alate kao podlogu ideološkim, teritorijalnim i historijskim pretenzijama srpske nacionalne politike protiv teritorijalnog integriteta, političkog suvereniteta i nezavisnosti drugih država i naroda, navodi potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.
Kako dodaje, iz sadržaja deklaracije izvodi se stvarna i neposredna opasnost koja se ogleda u jasnim instrukcijama i otvorenoj podršci Srbije, vlastima entiteta RS da nastave sa podrivanjem Dejtonskog sporazuma i urušavanju ustavnog i pravnog poretka države Bosne i Hercegovine.
- Da su izjave o miru i poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma sadržane u deklaraciji samo prazne floskule bez sadržaja i namjere, te da će srpska nacionalna politika krenuti u realizaciju deklaracije, svjedoči i jučerašnje otvoreno i neposredno miješanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Srbije Miloša Vučevića u pitanje državne imovine Bosne i Hercegovine - navodi Lendo.
Duboko ga, nastavlja on, zabrinjava odsustvo reakcije vlasti i nadležnih koji su u obavezi da štite teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost države.
- Posebno, odsustvo reakcije zabrinjava radi činjenice da raspravu o državnoj imovini Bosne i Hercegovine vode predsjednik Srbije i diplomatski predstavnici, prijateljskih ali ipak stranih država.
Podsjetit ću da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u Odluci u predmetu U-1/11 utvrdio da je država Bosna i Hercegovine jedini titular prava vlasništva nad državnom imovinom, da je državna imovina sredstvo provođenja javne vlasti i da se pitanje državne imovine može urediti samo i isključivo zakonom usvojenim u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine - zaključio je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.