open-navfaktor-logo
search
O promjenama na KCUS-u
Lendo: Vlada FBiH u ruke HDZ-a i Dragana Čovića predala najvažniju zdravstvenu ustanovu za Bošnjake
Nametnuta Vlada Federacije danas je odlukama protivnim Statutu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), postupajući suprotno odlukama Vlade Srednjobosanskog kantona, u upravljačku strukturu KCUS-a uime ovog kantona  imenovala  politički aktivnu osobu, članicu  HDZ-a BiH i uposlenicu Doma zdravlja iz Jajca, koja će u konačnici odlučivati o postavljenju novog direktora KCUS-a, saopćio je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.
04.10.2023. u 18:32
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada FBiH smijenila Upravni i Nadzorni odbor KCUS-a, umjesto resornog ministra, prijedlog dao Nikšić

Dodao je da je to "još jedna sramota i poniženje Bošnjaka u režiji nametnute Vlade Federacije BiH na čelu sa Nerminom Nikšićem".
 
- Statut KCUS-a i Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH propisuju da smjene i imenovanja vrši Vlada Federacije na prijedlog federalnog ministra zdravstva, a ne na prijedlog premijera Federacije kako je to danas bio slučaj. U nezakonitim rješenjima navedeni su organi koje Statut KCUS-a ne poznaje i to "privremeni Upravni odbor" i "privremeni Nadzorni odbor". Statutarni organi KCUS-a su Upravni odbor i Nadzorni odbor, te kao takvi jedini su ovlašteni da donose odluke koje proizvode pravne učinke. Bilo kakve odluke koje donose organi koje Statut KCUS-a ne poznaje, su nezakonite i ne proizvode pravne učinke - naveo je Lendo. 

VEZANI TEKST - Lejla Brčić nakon smjene u UO KCUS-a prozvala Fortu i rukovodtvo NS-a: Pogazile su se brojne crvene linije

Statut KCUS-a i zakoni, kako dodaje, nalažu da se  svako upražnjeno mjesto u Upravnom i Nadzornom odboru popunjava nakon javno provedene konkursne procedure, a ne na osnovu procedure koju samovoljno i suprotno zakonu provodi nametnuti premijer.

- Nametnuta Vlada Federacije je ovim činom razorila integritet i ugled KCUS-a, pogazila volju kantona u kojim su Bošnjaci većina, te u ruke HDZ BIH i Dragana Čovića predala najvažniju zdravstvenu ustanovu za Bošnjake. Ovo je velika i teška sramota čije će razorne i trajne posljedice osjetiti narod, Bošnjaci većinom, kojim će uvjete liječenja određivati kadrovi HDZ-a BiH i Dragana Čovića - zaključio je Lendo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.