open-navfaktor-logo
search
"Nezabilježen presedan"
Lideri opozicije RS-a pisali OSCE-u: RTRS sebi dodijelio ulogu monopoliste
Radio-televizija Republike Srpske kao jedan od oglašivača televizijskog programa sam sebi je dodijelio ulogu monopoliste, jer je RTRS-u dozvoljeno da na opremu koju su platili svi građani RS-a, bira koju televiziju želi da priključi, a koju ne.
21.10.2021. u 14:20
get url
text

Time je RTRS sam sebi omogućio da isključi i diskredituje sve svoje konkurente na tržištu televizijskog informisanja. Ovaj primjer predstavlja nezabilježen presedan u evropskoj praksi i mora se spriječiti - stoji u pismu koje su predsjednici opozicionih partija Mirko Šarović (SDS), Branislav Borenović (PDP), Nenad Nešić (DNS) i Goran Selak (SPS) uputili Misiji OSCE-a u BiH.

Lideri opozicije podsjećaju da Radio-televizija Republike Srpske odbijanjem da na digitalni MUH A priključi najveće komercijalne televizije, koristi svoj utjecaj kako bi vršila provladinu selekciju medija na poželjne i nepoželjne.

- Arbitrarnost RTRS-a u odlučivanju kojoj televiziji će dati ili neće dati priključak na digitalni MUH A predstavlja kršenje elementarnih prava građana na biranje izvora informisanja i prvi je korak u bezdan autoritarizma u koji vladajući režim želi da povede Republiku Srpsku, a koji na tom putu koristi Radio-televiziju Republike Srpske kao političko sredstvo za obračun sa svima koji drugačije razmišljaju - stoji u pismu lidera opozicije.

U pismu se podsjeća na odluke Regulatorne agencije za komunikacije BiH, kojom se kaže da su javni radiotelevizijski servisi dužni omogućiti digitalno zemaljsko emitovanje televizijskih programa ostalih RTV stanica prema tehničkim i programskim uslovima i na odluku Parlamentarne skupštine BiH, kojoj se od javnih sevisa RTRS i BHT i Regulatorne agencije za komunikacije traži da u roku od 30 dana u Digitalni MUX A na lokacijama Banja Luka, Sarajevo i Mostar uključe i komercijalne TV stanice koje ovih dana gase anologni TV signal.

- Demokratizacija jednog društva prije svega zavisi od medijskih sloboda koje to društvo njeguje, a ako danas ustuknemo na oduzimanje prava građanima na slobodno informisanje i biranje izvora iz koga žele da budu informisani, već sutra režim može da ugrozi pravo glasa na izborima ili čak da ozakoni delikt riječi i mišljenja čime će mimohod ka autoritarizmu biti potpun– stoji u pismu upućenom Misiji OSCE-a u BiH.

Lideri opozicije podsjećaju i na protest održan u Banjoj Luci s kojeg je kao jedan od zahtjeva iznesen stav da RTRS u najhitnijem periodu dozvoli uključenje komercijalnim TV stanicama u digitalni MUH A.

- Tražimo od Vas, kao institucije koja se između ostalog bavi promocijom slobode medija da date svoje mišljenje u vezi sa situacijom medijskih sloboda do koje je Republiku Srpsku dovela uprava Radio-televizije Republike Srpske ponašajući se arbitrarno i monopolistički u želji da ovlada mišljenjem svih građana Republike Srpske uskraćujući građanima izbor koje televizijske kanale mogu da gledaju - stoji u dopisu koji potpisuju Mirko Šarović, Branislav Borenović, Nenad Nešić i Goran Selak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.