open-navfaktor-logo
search
Zastupnik SDPBIH
Magazinovićev prijedlog: Izmjenama Izbornog zakona BiH ukinuti duple funkcije
Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović najavio je danas u Sarajevu da će u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog za izmjene Izbornog zakona BiH kojim bi bile ukinute duple funkcije.
31.08.2020. u 13:08
get url
text

Naveo je da je poznato da Vlada FBiH nije bila formirana dvije godine i da se jako dugo čekalo i na formiranje Vijeća ministara BiH, a za to vrijeme su isti ljudi obnašali funkcije i zastupnika i ministara. 

Magazinović je istakao da, iako bh. zakoni predviđaju nespojivost tih funkcija, pred prošle izbore je napravljen izuzetak u takvim slučajevima slučajevima što sad očigledno postaje pravilo.  

- Fizički je nemoguće obavljati te dvije funkcije kvalitetno i zato ovaj Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona predviđa mogućnost da mandat bude stavljen u stanje mirovanja - rekao je Magazinović. 

Pojasnio je da to znači da ministar na bilo kojem nivou vlasti koji je osvojio mandat u zakonodavnom tijelu može taj mandat staviti u mirovanje, a da funkciju zastupnika obnaša prvi slijedeći sa liste dok ministru traje mandat u izvršnoj vlasti.

Magazinović je precizirao da bi to bilo moguće uraditi jednom u okolnostima formiranja vlasti i jednom u toku mandata na zahtjev poslanika u bilo kojim okolnostima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.