open-navfaktor-logo
search
Predstavio program
Mandatar za premijera Srbije: Duboko vjerujem da je historijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć
AUTOR: Anadolija
01.05.2024. u 16:58
get url
text
Miloš Vučević
Miloš Vučević
FOTO: AA
Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je danas kako duboko vjeruje da je historijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć.
Predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić sazvala je danas posebnu sjednicu na čijem dnevnom redu je izbor Vlade i polaganje zakletve predsjednika i članova Vlade Srbije.
Mandatar za sastav Vlade Miloš Vučević predstavio je program, predložio sastav Vlade, a govorio je i o odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine.
- To je država čiji integritet mi poštujemo i koji nikada nismo dovodili u pitanje, niti ćemo to činiti. Svako će uvijek u Srbiji imati sagovornika, ukoliko želi da radi na jačanju dejtonske Bosne i Hercegovine, države u kojoj će se poštovati slovo, a ne proizvoljni duh Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. Države u kojoj će Republika Srpska moći da ostvaruje sva ona prava koja sljeduju i koje srpski narod želi da ostvari - poručio je Vučević, navode srbijanski mediji, te dodao:
- Niko nam ne može zabraniti da volimo Republiku Srpsku. Niko nam neće nametnuti krivicu ni stigmu genocidnog naroda. Nikada više Drina neće biti rijeka na kojoj se uspostavlja embargo Srba protiv Srba.
Rekao je kako će RS pomagati, štititi i voljeti kao niko drugi i kao nikoga drugog.
- Duboko vjerujem da je historijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć. Harmonija koju smo uspostavili u Raškoj oblasti, ili kako naši sugrađani Bošnjaci kažu Sandžaku, primjer je za odnose Srba i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Mi Bošnjacima želimo sve najbolje. Mi sa njima želimo da zajedno gradimo i radimo, da pravimo mostove i pruge, puteve i brze saobraćajnice, kojima ćemo premostiti ne samo rijeke, nego i razlike kojih ima i koje ne smijemo gurati pod tepih, ali isto tako na kojima ne smijemo dozvoliti da nas priječe u namjeri da se pomirimo. Govorimo istim jezikom, iako ga drugačije zovemo. Probajmo i da se malo bolje razumijemo - zaključio je Vučević.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.