open-navfaktor-logo
search
Prezentirali prijedloge
Sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije u Briselu završio bez konkretnih rezultata
AUTOR: Fena
25.04.2024. u 19:25
get url
text
Besnik Bislimi, Miroslav Lajčak i Petar Petković
Besnik Bislimi, Miroslav Lajčak i Petar Petković
Peti sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bislimija pod pokroviteljstvom Evropske unije u četvrtak je Briselu završio bez konkretnih pomaka u normalizaciji odnosa dvije zemlje a nakon što je na Kosovu ukinut srpski dinar kao sredstvo plaćanja.  
Petković je u izjavi novinarima nakon sastanka, koji je trajao sedam sati kazao kako se pitanje srpskog dinara mora hitno riješiti, ali kako nije optimist jer daljnji tokk razgovora ne ovisi od Beograda koji je i na ovaj sastanak došao s konstruktivnim prijedlozima.
- Imali smo priliku prezentirati naše prijedloge o idejama EU i riješiti pitanje dinara ali politika Albina Kurtija je protjeravanje Srba s Kosova i on je odlukom o ukidanju dinara ugrozio opstanak srpskog naroda - rekao je Petković.
Petković je kazao kako će razgovori biti nastavljeni 13. maja, ali da Bislimija ne interesiraju Srbi koji žele napustiti Kosovo nego oni koji se žele integrirati u kosovsko društvo.
- Cijelo vrijeme Bislimi je dobacivao, pravio paralele, govorio da ga ne interesiraju Srbi koji žele napustiti Kosovo, već Srbi koji se žele integrirati čime je potvrdio da je politika Kurtija da nema Srba na Kosovu - rekao je Petković te dodao kako se sve to ne bi događalo da je formirana Zajednica srpskih općina (ZSO).
Na Kosovu je od 1.  februara stupila na snagu uredba Kosovske središnje banke (CBK) koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima, što je pojačalo zabrinutost srpske zajednice na Kosovu jer deseci hiljada Srba plaće, mirovine i socijalna davanja primaju u dinarima, koje koriste i za kupovinu i prodaju.
Savjetnik zamjenika premijera Kosova Klisman Kadiu kazao je u izjavi za Fenu kako se u Briselu ne razgovara o uredbi CBK nego o tome na koji način će Srbija, u skladu sa zakonima Republike Kosovo, upućivati ​​novčanu pomoć Srbima na Kosovu.
Glavni pregovarač Kosova Besnik Beslimi kazao je nakon današnjeg sastanka kako Srbija ima zabrinjavajuće stavove kada je u pitanju prijenos novca iz te zemlje na Kosovo te dodao kako će posebni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izaći s novim prijedlogom na koji će strane morati dati odgovor na sljedećem sastanku. 
- Stav srpske strane je da sve nelegalne strukture Srbije treba nastaviti finansirati do osnivanja ZSO, jer po njihovom mišljenju svrha te zajednice nije osigurati dobru koordinaciju među općinama, već osigurati legitimitet srbijanskih institucija na Kosovu, čime bi one postale polusrpske institucije, ali ne i institucije Srba na Kosovu - rekao je Bislimi.
Za Kosovo je odluka o ukidanju dinara u platnom prometu završena priča i neće biti poništena, a kosovski primjer Albin Kurti je istaknuo da se kosovska Vlada neće miješati u odluku CBK-a, ali će se utvrditi rok za prilagđavanje.
Ukidanje dinara izazvalo je i zabrinutost Evropske unije i to zbog posljedica koje bi ta odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba, a međunarodna zajednica je tražila ranije da Kosovo odgodi provođenje uredbe, ukazavši na mogući negativan utjecaj na kosovske Srbe.
Kosovo, pak, inzistira na transparentnosti u novčanom prometu i tvrdi kako Srbija zloupotrebljava novac u ime Srba s Kosova.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.