open-navfaktor-logo
search
Lokacija na Marijin Dvoru
Mandić razlog za svoj opoziv vidi i u nesagrađenom neboderu, Ajnadžić: On ne vidi šumu od drveta
Općinsko vijeće Centar Sarajevo nakon duge i burne rasprave je ponovo je izglasalo opoziv načelnika te Općine Srđana Mandića. Prethodno je Općinsko vijeće odbilo njegov zahtjev za preispitivanje ranije odluke o njegovom opozivu.
14.08.2023. u 07:50
get url
text

Mandić je nekoliko dana prije sjednice, tokom gostovanja na TVSA, kao jedan od mogućih razloga zbog kojih vijećnici "imaju nešto protiv njega" naveo i to što je zaustavio gradnju nebodera od 22 sprata iza hotela Holiday u naselju Marijin Dvor.

Mandić je, kao što je poznato, nakon što je izabran na funkciju načelnika podnio Tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv njegovog prethodnika Nedžada Ajnadžića, za kojeg je ustvrdio da je "mimo propisa dao odobrenje investitoru za gradnju više spratova nego je bilo predviđeno regulacionim planom".

Nakon što je Mandić odbio izdati dozvolu za gradnju investitor, firma Palace Investments, Općinskom sudu u Sarajevu podnio je tužbu protiv Općine sa odštetnim zakonom od 11,5 miliona KM, koliko tvrde da su oštećeni zbog zabrane gradnje.

Mandić tvrdi da je Ajnadžić kao načelnik "imao samo pravo da vrši određene sitne korekcije bez saglasnosti Općinskog vijeća".

- Sa sedam do 22 sprata po meni nije korekcija plana i to je moralo ići u redovnu proceduru koja podrazumijeva uključivanje Općinskog vijeća. U ovom slučaju načelnik je sam donio tu odluku, ostavio mi vruć krompir. Ja želim da to provjerim, moguće je da ta moja odluka nekima smeta i da je to jedan od razloga - kazao je Mandić na TVSA.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo Faktoru su potvrdili da još nije donesena nikakva odluka u vezi sa Mandićevom prijavom, te da još traju predistražne radnje.

- Navedeni predmet nalazi se u fazi provjera navoda iz prijave kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela. U vezi sa tim, kada bude donesena tužilačka odluka, javnost će biti blagovremeno informirana - naveli su u odgovoru na naš upit iz Tužilaštva.

Ajnadžić je, pak, za Faktor kazao da "to što priča Mandić su njegove lične konstrukcije koje nemaju nikakve veze sa propisima i sa zakonom".

- Sve što je u prostorno-planskoj dokumentaciji rađeno vezano za bilo koji objekat, ne samo na Marijin Dvoru, pa između ostalog i kada su u pitanju objekti Palace Investmentsa i Centralne banke, provedeno je u skladu sa zakonom - kaže Ajnadžić.

Prema njegovim riječima, svaki plan je rađen isključivo u koordinaciji sa onima koji su bili subjekti u planiranju.

- A subjekti u planiranju su bili Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo prostornog uređenja, gradonačlenik Grada Sarajeva i Zavod za planiranje kao stručna institucija, koji je davao saglasnost - kaže Ajnadžić.

Dodaje i kako ga dosad niko iz pravosudnih organa nije zvao, niti pitao bilo šta po tom pitanju.

- A sve što sam ja proveo, stojim iza toga. Investitor je imao sve potrebne dozvole - kazao je Ajnadžić, dodavši da je "apsolutno sve na strani investitora, odnosno Palace Investmentsa" .

- Gospodin Mandić ne vidi šumu od drveta i za lokalnu zajednicu od gotovine pravi veresiju. Umjesto da ima pun budžet, on ga prazni i naravno na kraju će dovesti likvidnost Općine u pitanje. Jer odštetni zahtjevi, koliko sam ja dobio informaciju, i Centralne banke i Palace Investmentsa, su po negdje oko 15 miliona maraka - navodi Ajnadžić.

Dodaje i da "to kako njegov nasljednik radi govori i činjenica da je trenutno u statusu opoziva".

- Iako ja ni tu ne vidim ko tu ima korist, a ko štetu. Ovdje najviše građani treba da trpe zbog toga što se oni sada u okviru "Trojke" politički nadmudruju - kaže naš sagovornik.

Dalje ističe da "načelnik kad hoće da radi posao, njegovo je da pokreće procedure , da pravi prijedloge, upućuje na Općinsko vijeće na rješavanje, da mijenja planove, da daje urbanističke i građevinske dozvole".

- To je načelnikov posao. Prema tome, ne može neko ko radi svoj posao za to odgovarati. Izuzev, naravno, ako ne radi u skladu sa zakonom - dodaje.

Mandiću je poručio da "sve što je prethodni načelnik uradio, a što mu se ne dopada, neka poruši".

- A sve planove koje sam ostavio i koje je usvojilo Općinsko vijeće, neka izmijeni, naravno poštujući zakonske procedure. On je za to ovlašten - zaključio je Ajnadžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.