open-navfaktor-logo
search
Odlučili i oni sa jedva 200 glasova
Marina Vukoju su i takvi izabrali: Cijeli NiP u Zastupničkom domu ima manje glasova nego dvije SDA-ovke ponaosob
AUTOR: E. G.
29.05.2024. u 17:24
get url
text
Klub NiP-a u Zastupničkom domu FBiH
Klub NiP-a u Zastupničkom domu FBiH
Marin Vukoja odlukom Zastupničkog doma Federalnog parlamenta obavljat će u narednih 20 godina funkciju sudije u Ustavnom sudu Bosne i Heregovine. Trojka ispunila zadatak, Dragan Čović može biti zadovoljan. 
Zastupnici SDP-a, osim Damira Mašića koji je bio protiv, svi zastupnici Naše stranke, svi zastupnici Naroda i pravde, Elzina Pirić iz PDA, Maja Uremović iz POMAK-a, Arnel Isak i Kenan Uzunović (nazavisni zastupnici), Slaven Raguž iz Hrvatske republikanske stranke, svi iz HDZ-a 1990 i naravno svi iz HDZ-a glasali su za Vukoju. 
Svi prisutni zastupnici SDA, DF-a, SBiH-a i NES-a glasali su protiv izbora Marina Vukoje. 
Iako se prilikom glasanja u Zastupničkom domu FBiH, kao i u svakom drugom parlamentu, broji koliko je zastupničkih ruku podignuto za ili protiv neke odluke, uvijek je zanimljivo vidjeti i koliko građana zapravo stoji iza tih zastupnika. Koliko glasača oni predstavljaju, koliko je "teška" njihova legitimnost. 
S tim u vezi, u ovom sazivu Zastupničkog doma FBiH, zanimljivo pogledati kako stvari stoje u Klubu Naroda i pravde, stranke koju predvodi Elmedin Konaković. NiP je od samog početka priče o imenovanju sudije Ustavnog suda BiH bio čvrsto opredijeljen za HDZ-ovog favorita Vukoju, pa je tako Konaković u javnosti jače i glasnije zagovarao njegov izbor i od samog Dragana Čovića. 
No, koliko su u glasovima "teški" zastupnici NiP-a koji su dio vladajuće većine i čije ruke odlučuju o sudbini građana ne samo Federacije, nego i cijele države? Ima tu i onih koji u Parlamntu FBiH sjede sa manje glasova nego ih dobije kandidat na izborima za kućni savjet u nekoj sarajevskoj zgradi prosječne spratnosti.
Klub NiP-a čine: 
Rasim Smajlović 499 glasova ( dobio kompenzacijski mandat);
Ajla Milišić-Pepić 3.705 glasova;
Alma Beganović 551 glas (dobila kompenzacijski mandat);
Suada Halilović 197 glasova (dobila kompenzacijski mandat);
Amra Junuzović-Kaljić 2.723 glasa;
Dževahid Sokić 216 glasova (Stranka penzionera);
Amel Mekić 3.328 glasova.
Klub ove stranke dobio je povjerenje ukupno 11.219 građana Federacije Bosne i Hercegovine. 
Poređenja radi, zastupnica SDA Begajeta Čaušević dobila je sama 12.693, dakle 1.474 glasa više nego cijeli NiP zajedno. Tu je i SDA-ova Melika Mahmutbegović sa 12.271 glasom, što je za 1.052 glasa više nego cijeli Klub NiP-a zajedno. 
Nisu NiP-ovci jedini koji su sa skromnim brojem glasova ušli u Federalni parlament. Recimo Ivan Boban (SDP) je tu sa svega 261 glasom. 
Gledajući ukupni broj glasova koji su na izborima dobile stranke opozicije u Federalnom parlamentu u odnosu na one koje čine vlast, jasno je da opozicija ima daleku veću podršku među glasačima nego vlast. Samim tim je jasno kakav je legitimitet vladajuće većine i njihovih odluka.
No, pravila odlučivanja u Zastupničkom domu su takva da broj birača ne znači ništa u odnosu na broj ruku zastupnika koji su za ili protiv neke odluke, pa makar to bili i zastupnici koji su jedva dobili 200 glasova. U konkretnom slučaju upitan je legalitet odluke s obzirom na način predlaganja kandidata zastupničkom domu, o čemu će se u budućnosti, po zahtjevu opozicije, morati očitovati i Ustavni sud Federacije. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.