open-navfaktor-logo
search
Međuetnički dijalog
MC Srebrenica u saradnji sa njemačkim i francuskim udruženjima o suočavanju sa prošlošću
Memorijalni centar Srebrenica danas je učestvovao u organizaciji razgovora o ulozi suočavanja sa prošlošću u procesu pomirenja i međuetničkog dijaloga.
28.08.2020. u 12:37
get url
text

Riječ je o aktivnostima koje se realiziraju u saradnji sa njemačkim i francuskim udruženjima koja organizuju posjete Bosni i Hercegovini za mlade iz ove dvije zemlje, zajedno sa lokalnom organizacijom Inicijativom mladih za ljudska prava.

Zbog pandemije COVID-19, ove godine se ovo inicijalno okupljanje dešava online.

- Tri grupe mladih, iz BiH, Francuske i Njemačke, imaju odvojene posjete i cijeli program upoznavanja u vezi sa historijom i sjećanjem na genocid u Srebrenici. Oni istražuju različite perspektive obilježavanja ratnih zločina i sukoba u različitim slučajevima, a onda porede svoja iskustva zajedno. Uvijek je interesantno razgovarati sa mladim ljudima koji su rođeni prije 20 do 25 godina, dakle nakon genocida. Oni genocid ne posmatraju kao nešto o čemu su čitali i slušali u trenutku kada se dešavao, već kao događaj u historiji. Ta distanca često i nama, kao pripovjedačima, ljudima koji prenose istinu o genocidu, omogućava da razmislimo o tome kako će se činjenice o Srebrenici prenositi kada dođe vrijeme u kojem ni svjedoci ni slušaoci neće biti ljudi koji su živjeli u tom vremenu i na prostorima gdje bi im kontekst rata u BiH i genocida mogao biti blizak. Zbog toga Memorijalni centar Srebrenica vrlo rado učestvuje u ovakvim projektima, a kroz više od 40 online sesija koje smo imali za vrijeme korone, postavljamo i bazu pristupa - kako o genocidu razgovarati 'na daljinu', te šta treba biti neki budući 'kurikulum', temelj prenošenja znanja generacijama koje dolaze - kazao je Hasan Hasanović, predavač i kustos Memorijalnog centra Srebrenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.