open-navfaktor-logo
search
Problemi i rekordi
Međunarodni aerodrom Sarajevo: Sedmično imaju 75 letova, zbog zatvaranja baze Wizz Aira neće biti otkaza
Najveća niskotarifna i niskobudžetna aviokompanija u srednjoj i istočnoj Evropi Wizz Air 1. novembra ove godine zatvorila je bazu u Sarajevu.
10.11.2022. u 07:57
get url
text

Ova odluka koja je, kako su ranije pojasnili iz kompanije, rezultat trenutno izazovnog makroekonomskog okruženja, kao i kontinuiranih izazova u lancu snabdijevanja, neće utjecati na rad Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

- Prilagođavanje poslovanja u kontekstu promjene tržišta nije neuobičajena pojava kod low-cost kompanija, što je navedeno u saopćenju Wizz Aira, a što je prepoznato u rizicima kod sklapanja ugovora. Poslovanje Međunarodnog aerodroma Sarajevo ovom odlukom nije, niti će biti ugroženo, a sve zahvaljujući promjeni poslovne politike uprave društva i Nadzornog odbora koja je već društvu osigurala finansijsku stabilnost poslovanja. Također ova odluka neće utjecati na dalji razvoj prethodno planiranih infrastrukturnih i razvojnih projekata, što ima za cilj dugoročno osigurati kontinuirani rast prometa na Međunarodnom aerodromu Sarajevo - kaže Belma Čureković, stručna saradnica za komunikaciju i informisanje Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

VEZANI TEKST - Ukidanje baze Wizz Aira u Sarajevu pogoduje Tuzli: Veći broj letova, a s operacijama kreće i Ryanair

Kako dodaje, Međunarodni aerodrom Sarajevo je već u pregovorima sa drugim aviokompanijama koje su iskazale interesovanje za pokretanje aviolinija sa aerodroma Sarajevo.

- Javnost će o tome biti blagovremeno informisana. Mi činimo sve kako bismo privukli što veći broj aviokompanija, kojima smo omogućili dobre poticajne šeme, ali koristimo priliku da apelujemo na nadležne institucije da se što prije riješe problemi sa nedostatkom stikera za vize koje su neophodne turistima iz Saudijske Arabije. U ovom trenutku sedmično imamo 75 aviooperacija - Wizz Air - Abu Dhabi, Wizz Air - UK, Lufthasna, Swiss, Austrian Airlines, Eurowings, Pegasus, Croatia Airlines, Fly Dubai, Turkish Airlines, Air Serbia - govori Čureković.

Imajući u vidu činjenicu da je Međunarodni aerodrom Sarajevo već početkom oktobra 2022. godine premašio broj putnika iz 2019, jasno je, ističe stručna saradnica za komunikaciju i informisanje Međunarodnog aerodroma Sarajevo, da se radi o najuspješnijoj godini u poslovanju aerodroma Sarajevo u svim segmentima.

- S obzirom na to da za vrijeme trajanja pandemije, kada je zabilježen drastičan pad prometa zbog restriktivnih mjera za putovanja, nismo otpuštali svoje radnike, nećemo ni zbog zatvaranja baze Wizz Aira. Štaviše, mi ćemo dodatno školovati kadar zbog činjenice da bilježimo rast broja putnika i aviooperacija, a kako bismo mogli odgovoriti zahtjevima naredne ljetne sezone - zaključuje Belma Čureković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.