open-navfaktor-logo
search
Redovno usklađivanje
Mehić: Tražimo izmjene Zakona o PIO-u kako bismo spriječili smanjenje penzija
Savez udruženja penzionera Federacije BiH zatražio je izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, posebno člana 80. koji govori o vanrednom usklađivanju penzija.
04.11.2020. u 22:13
get url
text

Redžo Mehić, predsjednik Saveza, za Faktor kaže da je to neophodno učiniti kako iduće godine ne bi redovno usklađivanje proizvelo negativan efekat, umanjenje penzija zbog pada bruto društvenog proizvoda.

Pažnju nam je skrenuo premijer Fadil Novalić 

- Prema Zakonu o PIO-u svake godine je predviđeno da se penzije u FBiH usklade 15. aprila na osnovu dva parametra, rasta BDP-a i troškova života. Ako se ovako nastavi ekonomska kriza uzrokovana pandemijom, za očekivati je da će BDP biti ispod nule, u minusu. U tom slučaju moglo bi biti dovedeno u pitanje naše redovno usklađivanje. Jer troškovi života će rasti, ali će BDP biti ispod nule i kada se to dvoje zbroji i podijeli sa dva, ispada da bi se nama trebala smanjiti penzija, što je nedopustivo - pojašnjava nam Mehić.

Dodaje kako im je na ovaj scenarij ukazao premijer FBiH Fadil Novalić.

- Prijedlog i inicijativa premijera Novalića je bila izmjena člana 80. da ne bismo doživjeli smanjenje penzija. Ovdje govorimo o 427.000 ljudi. Taj član tretira vanredno usklađivanje penzija. Znači, ako mi ne bismo prošli u ovom prvom članu 79. koji tretira redovno usklađivanje, i da ne bismo pretrpjeli umanjenje penzija, Novalićev prijedlog je bio da mijenjamo kriterije, da ih ublažimo za vanredno usklađivanje kako bismo na bilo koji način nadomjestili taj pad BDP-a, odnosno da se ne dogodi smanjenje penzija - govori nam Mehić.

Kaže kako su još u augustu podnijeli zahtjev za izmjene Zakona o PIO-u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike i Federalnom zavodu PIO.

Želimo da se na vrijeme nađe u Parlamentu FBiH 

- I prije mjesec sam uputio još jedno upozorenja i molbe na ruke premijera, podsjetio na inicijativu koju je on imao u junu mjesecu, kada je rekao da radimo na izmjeni člana 80. I tada je bio dogovoren rok 30. septembar, s obzirom na to da se to nije dogodilo, ja sam početkom ovog mjeseca uputio jedno podsjećanje, molbu, da skrene pažnju resornom ministru Vesku Drljači i direktoru Zavoda PIO Zijadu Krnjiću da zajedno pripremaju promjenu kriterija u članu 80. Želimo da se na vrijeme nađe u Parlamentu FBiH, kako ne bismo dočekali 15. april, a da nemamo ni redovnog ni vanrednog usklađivanja penzija - rekao nam je Mehić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.