open-navfaktor-logo
search
Pripremljen teren
Mehmedović: Čović i Dodik "čiste teren" za novu Hrvatsku samoupravu
Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović komentirao je kako je Dragan Čović izjavom da Milorad Dodik ne destabilizira BiH "prešao u crvenu liniju koju nikad do sada nije prešao i sad počinje igra bez rukavice i potpuno otvorenih karata".
28.10.2021. u 20:35
get url
text

On je na svoj Facebook stranici napisao kako možemo očekivati samo dvostruki udar i reaktiviranje hrvatske samouprave – zato je Čović rekao da "Dodik ne destabilizira BiH". Da bi pravdao svoje naredne poteze.

- Čović je poslao poruku strancima: Ako Sarajevo ne popusti, u istom trenutku će se aktivirati Hrvatska samouprava i otcijepljujuća RS. Kakva je razlika između ranijih i posljednje izjave ruskog ambasadora i Ministarstva vanjskih poslova Rusije i izjave Dragana Čovića. Nema ih. Sada zvanično - za HDZ najave o referendumu ili otcjepljenju, negiranje genocida, vamiprizacija amerikanaca, zauzmanje kasarni, rušenje OS – nije destabiliziranje BiH već specifična ekspresija u izražavanju, kako je sugerirao Čovića, kao da Dodik kao Krleža piše književno djelo. Čovićeva Krležizacija Dodika - naveo je Mehmedović.

Dodao je kako to pakrično znači da je Čović "tiho" najavio mogućnost potpunog pridruživanja Dodikovom modelu akcije i poduzimanja istih poteza od strane HDZ-a na destabilizaciji BiH po modelu Dodika i da to, automatski, ne bi bila desetabilizacija BiH jer ni "Dodik ne destabilizira BiH" – što je pripremanja terena od strane Čovića za vlastite akcije i poteze istovjetne onim Dodikovim.

- Pripremljen teren. Samo sad se, vidi čuda, to malo razlikuje od izjava Plenkovića od prije par dana o tome da u EU vlada zabrinutost zbog Dodikovih poteza. Šta će sad reći Plenković nakon Čovićeve izjave da Dodik ne destabilizira BiH. Prisjetimo se šta je Plenković rekao prije nekog dana: (citat, Plenković: "Svi s oprezom i neodobravanjem čitaju poruke Milorada Dodika u pogledu funkcioniranja BiH"). Pa Plenkoviću, šta sad kažeš, kako se sad čitaju poruke Čovića? kako bi Merkleova i društvo iz EU koji su tako u tvom prisustvu rekli za Dodika, rekli sad za Čovića?!

Mehmedović pita hoće li Plenković izjaviti da su u EU zabrinuti jer zagrebačka produžena ruka nije zabrinta Dodikovim potezima?

- Ne. Plenković će reći da jedna članica EU i NATO – Hrvatska i Srbija imaju vrlo bliske stavove oko BiH. Primijetili ste da Plenković nije pomenuo Srbiju govoreći o Dodikovim potezima. Dakle, to je povratak na Miloševićev diskurs koji već koristi Vučić – "to je stvar dogovora tri naroda u BiH". Tako je Milošević kreirao utjecaj kod međunarodnih faktora: Stvarao je politički monstrum koji su bili ekstremniji od njega i onda trgovao utjecajem nad njima. Kreiraš monstruma Karadžića i onda kraj njega izgledaš umjeren. Još obećaš da možeš utjecati na njega.

Dodao je kako smo niz puta do sada svjedočili da je stav Rusije u PIC-u uvijek suprotan stavovima PIC-a.

- Čović je otvoreno na strani tih stavova. A i Hrvatska – kao dio NATO i EU. Da li se nešto prekrupno događa kada su se stvari vratile na eru Hrvatske samouprave i kada Čović ai Zagreb, kao članica NATO-a i EU - tako otvoreno igraju sa Dodikom i Vučićem?

Kako navodi Mehmedović, politička javnost dobro pamti radikalne poteze nekadašnjeg čelnika HDZ BiH Ante Jelavića koji su završili sukob sa medj. zajednicom, SFOR-om i njegovom smjenom.

- Čini se da je došao kraj igrice u rukavicama koju Čović igra od kako je od Jelavića preuzeo kormilo HDZ-a. Krug je nakon 20 godina zatvoren i vratili smo se u istu tačku kad je Jelavić izvršio udar koji je izazvao žestoku reakciju međunarodne zajednice i tadašnjeg Visokog predstavnika W. Petrischa koji je u martu 2001. smijenio Antu Jelavića. Čović sad štiti proboj srpskog Ante Jelavića. Sad je više nego ikad do sada jasno da Dodik čisti teren za Čovića i novu Hrvatsku samoupravu - istakao je.

Mehemdoocić je naveo da je pokušaj Hrvatske samouprave 2001. na Wikipediji argumetiran: "Hrvatska samouprava u Bosni i Hercegovini 'nije nikava teritorijalna jedinica kako se to u javnosti doživljava, već, da ona predstavlja neuspio pokušaj Hrvata u BiH da izbore svoju ravnopravnost' (Ante Jelavić, 6 listopada 2001.). Nastala je kao odgovor na proces dekonstituiranja ili majorizacije Hrvata odnosno hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini, koje je stvorila međunarodnu zajednicu. 

- Jelavić je zapravo pra Dodik - čovjek koji je razradio model finala za Dodika. Zašto je političko jedinstvo bosanskih političkih snaga više nego potrebno u ovom trenutku. Kreirajte zajedničke stavove i oduprite se ružiteljima Bosne - poručio je Mehmedović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.