open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
Mehmedović: Schmidt je udario pečat na Tuđmanov i Šuškov velikodržavni odgoj Hrvata u BiH
Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH, oštro je osudio jučerašnju posjetu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta Kiseljaku. 
18.12.2022. u 14:18
get url
text

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH, oštro je osudio jučerašnju posjetu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta Kiseljaku. 

Kako su izvjestili mediji, povodm za Schmidtovu psjetu Kiseljaku bio  je Advent, a družio sa načelnikom te općine Mladenom Mišurićem – Ramljakom (HDZ) i njegovim najbližim saradnicima. Susretu je prisutvovala i Lidija Bradara, koju HDZ želi postaviti na funkciju predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine, a na jednom zidu bila je istaknuta zastava tzv. Herceg - Bosne, te su prostorijom gdje je boravio Schmidt odjekivale pjesme Marka Perkovića Thompsona.

- Sada je svima jasan dejtonski duh "dva entiteta i 3 naroda"...dragi Bosanci i Bošnjaci, na nas se u takvoj Bosni ne računa kao politički faktor - porčuje u svom reagiranju Mehmedović.

On je podsjetio da je bivša njemačka kacelarka Anglea Merkel  na skupu u Zagrebu 18. maja 2019., dok su je pratile pjesme Thomposna, jasno poručila: "Podržite HDZ i Evropsku narodnu stranku (EPP)".

- Merkelova nije rekla da ima nešto protiv Thomsona i velikohrvatskog nacionalističkog folklora već je licemjerno izjavila na predizbornom skupu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Zagrebu da je nacionalizam protivnik koji želi da uništi Evropu i "pozvala da se podrži HDZ". Nakon ovoga više nikad niko neće moći reći da hrvatsko miješanje u BiH nema zvaničnu podršku Njemačke - navodi Mehmedović.

Kaže da "isti licjemjerni model koristi njen kolega i sljedbenik Schmidt".

- Slogan HDZBiH na izborima 2008. bio je "Završimo započeto". Schmidt u Kiseljaku sa pjesmama Thomsona i Tuđmanovim velikodržavnim folklorom je signal Hrvatskoj i Herceg-Bosni - "Završite započeto". Sad je potpuno jasno da Schmidt i međunarodna zajednica u BiH promovira velikdržavne projekte i da se šalju jasni signali da se taj proces završi. Kad Vućić pregleda snimku i pročita vijesti o Schmidtovoj posjeti, bit će mu jasno da je dobio bjanko potpis da finalizira "srpski svet".

Srpski svet i Hrvatski svijet imaju svog Viskog predstavnika Schmidta. Niko prije njega na toj poziciji nije sebi dopustio da tako brutalno udari pečat na Tuđmanov i Šuškov velikodržavni odgoj Hrvata u BiH: Tuđmanova vizija je bila da Hrvati u BiH nisu Hrvati BiH već dio Hrvatske po svemu – od sporta do politike i da tako mora ostati. Schmidt je posjetom Kiseljaku u kojoj je dominirao tuđmanistički foklor sa pjesmama Thomsona o Herceg-Bosni i zastavama Herceg-Bosne pokazao da BiH tretira u granicama Banovine i odredio dalji pravac kretanja u BiH: Osmorka će biti iskorištena za dobijanje podjele Federacije na dvije izborne jedinice i uvođenje trećeg entiteta na mala vrata izbornim zakonom, reaktiviraće se ideja Zajednice hrvatskih kantona i Zajednice hrvatskih općina.

Izostanak reakcija iz PIC-a i ambasada USA i Britanije povodom Schmidtovog tuđmanističkog pohoda Kiseljaku više je nego jasna podrška onom što Schmidt javno svojim potezima svima poručuje: Hrvati u BiH su Hrvatska i njeno nedovršeno započeto u BiH - napisao je svom reagiranju Šemsudin Mehmedović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.