open-navfaktor-logo
search
Donijeli zaključke
Mehmedovićeva stranka Naprijed: Snažno smo protiv novog izbornog zakona po volji Dodika i Čovića uz servilnost Trojke
AUTOR: Fena
25.04.2024. u 08:51
get url
text
Šemsudin Mehmedović
Šemsudin Mehmedović
Na osnovu presjeka političke situacije i rasprave, stranka Naprijed na čijem je čelu Šemsudin Mehmedović je na 2. sjednici Predsjedništva usvojila 14 zaključaka.
Kako su saopćili, svjesni složenosti političke situacije, u skladu sa političkim kapacitetima kojima raspolažu, svoje političke aktivnosti će, u narednom periodu, usmjeriti na sljedeće:
1. Odlučna i snažna podrška svim aktivnostima koji vode ka otvaranju pregovora sa EU-om, posebno u pogledu osiguranja što bržeg otvaranja pregovora i jačanja pregovaračkih kapaciteta.
2. Podržavanje napora ka punopravnom članstvu u NATO-u i u tom kontekstu, insistiranju, kod NATO-a i međunarodne zajednice, da naša država, u što kraćem roku, dobije konačan poziv za punopravno članstvo u NATO-u.
3. Osigurati sigurnost povratnika na cijelom teritoriju BiH, kao najranjivije grupe građana Bosne i Hercegovine, poseban fokus nakon 2. maja 2024.
4. Odlučno i hrabro suprotstavljanje politikama negiranja genocida, a Rezolucija o Srebrenici će poslužiti kao čvrst oslonac i važan instrument za diskreditaciju ovih zlotvornih politika.
5. Snažno suprotstavljanje namjerama da se donošenjem novoga izbornog zakona, po volji Dodika i Čovića, uz servilan odnos Trojke, ponište i minorni benefiti koje je svojom odlukom osigurao visoki predstavnik.
6. Odlučno suprotstavljenje antiustavnom političkom djelovanju političkih predstavnika RS-a kako bi se spriječilo dalje podrivanje institucija BiH.
7. Pomno ćemo pratiti razvoj situacije na terenu nakon usvajanja Rezolucije u Srebrenici, te ćemo poduzimati korake spram novonastale situacije, i nikakve entitetske linije razdvajanja nisu prihvatljive.
8. Predsjedništvo pokreta Naprijed BiH osuđuje Odluku Skupštine općine Srebrenica o promjeni naziva ulica i trgova, kojima su narušeni univerzalni principi suživota, i prvom prilikom ćemo tražiti poništavanje takve odluke, a promptno tražimo od visokog predstavnika i OHR-a poništavanje takve odluke.
9. Nastavak gradnje objekata na lokalitetu Buk Bijela, Srebrenica…, i drugim lokalitetima u RS-u smatramo neprihvatljivim jer se grade na potencijalnim masovnim grobnicama, stoga Naprijed traži i očekuje od institucija svih nivoa da se ovakve aktivnosti obustave do utvrđivanja istine.
10. Nastavak aktivnosti na izgradnji i jačanju stranačke strukture.
11. Poduzimanje svih neophodnih organizacijskih i administrativnih radnji, postupaka i procedura kako bi se pravovremeno ispunili svi zakonski uvjeti za izlazak naših kandidata na predstojeće lokalne izbore.
12. Razvijanje odnosa sa relevantnim predstavnicima iseljeništva i dijaspore i uspostavljanje najefektivnijeg modela saradnje.
13. Razvijanje i podsticanje intenzivne polemike u organima stranke / pokreta o svim ključnim političkim pitanjima kako bi doprinijeli izgradnji i unapređenju političke kuture i prepoznatljivosti naših predstavnika.
14. Njegovanje kritičke svijesti i, uz snažan kritički uklon, nuđenje viđenja i rješenja svih političkih i općedruštvenih pitanja, ta rješenja moraju biti izraz naših programskih principa i vrijednosti i nužno je da ista budu dostupna javnosti posredstvom medija, društvenih mreža i kroz druge forme komunikacije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.