open-navfaktor-logo
search
Nudi saradnju domaćim političarima
Schmidt: O nadležnostima Centralne izborne komisije BiH se ne može pregovarati
AUTOR: Faktor
19.04.2024. u 15:01
get url
text
Christian Schmidt
Christian Schmidt
Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravlja inicijativu odgovornih lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji štiti integritet izbornog procesa u skladu s međunarodnim standardima i na taj način osiguraju poštene izbore bez prevara, saopćio je danas OHR.
- U nedostatku pravovremene odluke u Parlamentu Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik je morao djelovati i implementirati dobro poznate preporuke OSCE/ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije kako bi se osigurala njihova primjena na lokalnim izborima 2024. godine. On i dalje poziva Parlament BiH da usvoji ove preporuke u formi zakona.
Izmjene i dopune koje je donio visoki predstavnik sadrže pravila koja su već na snazi (uključujući pilot projekte za elektronsko brojanje glasačkih listića i identifikaciju birača, te restrukturiranje biračkih odbora u skladu s pravilima ODIHR-a), ali one se mogu u potpunosti ugraditi u drugi zakon. Bez obzira na to, ne smije doći do umanjivanja standarda koje preporučuje OSCE/ODIHR, te se o nadležnostima Centralne izborne komisije BiH ne može pregovarati - naveo je Schmidt.
Visoki predstavnik nudi saradnju domaćim političarima. On želi podsjetiti sve zainteresirane strane da vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe, premda još ima dodatnog vremena kada se radi o dugoročnim izmjenama izbornih pravila, saopćio je OHR.
- Birači u Bosni i Hercegovini imaju pravo da glasaju prema jasnim i pouzdanim pravilima, te u skladu s najvišim standardom integriteta izbornog procesa - zaključuje Schmidt.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.