open-navfaktor-logo
search
Načelnik Ilidže
Memić se nagovorio Turističkoj zajednici: Došli mu "u avliju" pričati o strategijama, a nisu ga zvali
U hotelu Hills na Ilidži u toku je održavanje tematske sjednice "Strategija razvoja turizma Kantona Sarajevo" u organizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo. 
10.09.2020. u 15:19
get url
text

Načelnik Općine Ilidža prof. dr. Senaid Memić tim povodom uputio je pisanu reakciju organizatorima:

- U povodu održavanja tematske konferencije "Strategija razvoja turizma Kantona Sarajevo" koju organizuje Turistička zajednica Kantona Sarajevo u hotelu "Hills" na Ilidži, gdje ja kao načelnik nisam ni pozvan izražavam protest zbog neodgovornog odnosa prema lokalnoj zajednici. Pričati o ciljevima i prijedlozima temelja Strategije razvoja turizma Kantona Sarajevo u kojoj je i Općina Ilidža, krajnje je nepoštivanje ove lokalne zajednice koja svojim prihodima itekako učestvuje u bužetskoj poziciji Turističke zajednice. Pričate o strategiji, a ne radite ništa što bi bilo strateški korisno za lokalnu zajednicu.

Mi godinama nemamo ništa od turističke takse, ni jednu marku ne uzimamo u naš budžet. Da li je to nesposobnost Turističke zajednice ili nepostojanje državnih zakona i njihovog neprovođenja? Vaša strategija, gospodo, u turizmu je oduzeti nadležnost lokalnoj zajednici, a pri tome ostaviti njoj sve rizike pravljenja turističkih destinacija. Time neplanski stvarate situaciju da nemate odgovor na danas stresne situacije za turističke kapacitete kojima su izloženi kako naši turistički radnici tako i načelnici kojima stavljate i teret i odgovornost njihovog nastanka, a da pri tome nema ni struke u tom poslu. Sramota je da uzimate novac od poreza na noćenje, a da ništa ne ulažete u ljepši izgled i higijenu naše općine.

Izgleda da je vaš posao krčmljenje novca na organiziranje sajmova na kojima ste se sastali s nekim, a ni sami ne znate s kim. Evidentno je da je problema mnogo i najmanje što ste mogli kao Turistička zajednica uradite jeste da razgovorate sa onima kojih se i najviše tiče, a to su građani lokalne zajednice odnosno njihovi legitimni predstavnici.

Ignorantski odnos neće donijeti poboljšanje ni dobro nikome, jer upravo takvim odnosom pokazujete želju i volju za rješenje problema u turizmu. Općina Ilidža kao oduvijek poželjna, a u posljednje vrijeme i značajna turistička destinacija zaslužuje da se problemi turističkih radnika čuju ako već nemaju posebnu pažnju i pristup u rješavanju.

Pitam vas i šta ste vi učinili da pomognete u krizi hotelijerima? - poručio je Memić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.