open-navfaktor-logo
search
Na godišnjicu pogibije
Memorijalna šetnja za poginule doktorice Azru i Almu: Sjećanje nas obavezuje da ih čuvamo u srcu i mislima
AUTOR: N1
26.05.2024. u 19:22
get url
text
FOTO: N1
U Sarajevu je danas održana memorijalna šetnja za tragično stradale doktorice Azru Spahić i Almu Suljić.
Šetnja je započela ispred Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u 18 sati, a ruta je vodila do mjesta stradanja, gdje se sada nalazi spomen-ploča na Marijin Dvoru.
Plan je memorijalna šetnja svake godine
Njihove kolege kažu, nikad neće biti zaboravljene, svojim djelovanjem i studentskim angažmanom pomogle su mnogima.
Hena Gojak, predsjednica lokalnog komiteta Sarajevo ispred BoHeMSA-e i član izvršnog odbora u USMF-A, kazala je da su Alma i Azra u ova dva udruženja djelovale i dale svoj najljepši doprinos mlađim kolegama kroz mnogobrojne projekte.
- Na ovaj način, kroz organizaciju, nastojimo očuvati sjećanje na njihova imena. Zaista želimo i plan je da svake godine organizujemo memorijalne šetnje kako bi podsjetili sve ljude na koji su način poginule i da odamo počast ovim djevojkama koje su bile perspektivne - rekla je Gojak.
FOTO: N1
Ema Smajlović, studentica šeste godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu, i dobitnica stipendije Dr. Alma Suljić koju dodjeljuje Fondacija Akademija, istaknula je da joj je velika čast biti prva dobitnica te stipendije, jer je rahmetli Alma je bila njena prva mentorica u studentskom aktivizmu.
- Izuzetno mi je drago da obilježavamo ovaj dan i nadam se da ćemo izvući neku pouku iz ovoga svega - kazala je kroz suze Smajlović za N1.
Sjećanje i obaveza
Almir Fajkić, vanredni profesor Medicinskog fakulteta i prodekan za nastavu, kazao je da su se danas okupili da ponovo odaju počast Almi i Azri koje su prerano izgubili.
- Životi koji su prerano tragično prekinuti, ostavili su veliki trag u nama i našoj zajednici u društvu. Sjećanje nas obavezuje da čuvamo ih u srcu i mislima - poručio je profesor Fajkić.
Na mjestu stradanja upriličeno je polaganje cvijeća i odavanje počasti stradalim kolegicama.
Na današnji dan prošle godine, Armin Berberović je, upravljajući vozilom u alkoholiziranom stanju i bez vozačke dozvole, na pješačkom prijelazu udario Azru i Almu. Azra Spahić preminula je na mjestu nesreće, dok je Alma Suljić zadobila teške povrede od kojih je preminula kasnije u KCUS-u.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.