open-navfaktor-logo
search
Prigodan program
Memorijalni centar Srebrenica obilježava 20. godišnjicu; Suljagić: Niko nije mislio da ćemo još biti ovdje
U bivšoj proizvodnoj hali fabrike akumulatora u Srebrenici 20. septembra bit će obilježena 20. godišnjica od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, spomen obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995. godine.
14.09.2023. u 14:17
get url
text

- Obilježavamo 20. godišnjicu. Prije 20 godina niko nije mislio da ćemo još biti ovdje, a kamoli da ćemo se razviti u vodeću instituciju memorijalizacije i sjećanja. Bit ćemo ovdje i za narednih 20 godina. Podržite nas – napisao je na društvenoj mreži X, direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić.

Obilježavanje godišnjice proteći će uz prigodan program koji počinje u 13.30 sati intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.

Prisutnim će se obratiti Hamdija Fejzić, predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra, a nakon njega uslijedit će video obraćanje bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, kao i Menachema Z. Rosensafta, potpredsjenika Svjetskog jevrejskog kongresa.

Planirano je i obraćanje majke Munire Subašić, predsjednice Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", Hasana Hasanovića, preživjelog svjedoka genocida, Alice Nderitu, Specijalna savjetnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida, Amea Begić, pomoćnice direktora Memorijalnog centra Srebrenica. Bit će prikazan i kratkometražni film u produkciji Memorijalnog centra – video arhiv 1992 1995.

Prije početka programa od 12.45 do 13. sati planirano je okupljanje na mezarju Memorijalnog centra i odavanje počasti žrtvama genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.