open-navfaktor-logo
search
Nakon promjena u Komisiji
Mešalić o sve izvjesnijem imenovanju Vukoje u Ustavni sud BiH: Vlast ne vjeruje samoj sebi, krši Poslovnik i Ustav FBiH
Pretpostavljam da je detaljan plan razrađen u prošli četvrtak kada su se u Mostaru sastali čelnici HDZ-a i SDP-a, Dragan Čović i Nermin Nikšić, kaže federalni zastupnik DF-a
AUTOR: A. Dr.
23.04.2024. u 12:17
get url
text
Zastupnički dom FBiH
Zastupnički dom FBiH
Smjenom Dajane Čolić (Demokratska fronta) i Edine Gabela (Stranka za Bosnu i Hercegovinu) na jučerašnjoj sjednici Komisije za izbor i imenovanja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH vladajuća koalicija otvorila je put ulasku Marina Vukoje u Ustavni sud BiH.
Umjesto Čolić i Gabele u Komisiju su ušli Elzina Pirić (Pokret demokratske akcije) i Petar Galić (Hrvatski nacionalni pomak) koji će, naravno, glasati tako da uz predstavnike Trojke ispune zahtjev HDZ-a o imenovanju Vukoje.
Ono što je Komisija uradila ujutro, sinoć je dobilo potvrdu izglasavanjem na sjednici Zastupničkog doma FBiH.
-  Šta nas sad čeka? Sastat će se Komisija, dogovoriti jedno ime, Marina Vukoju i on će se kao jedini kandidat naći pred zastupnicima uskoro. Možda i na narednoj sjednici Zastupničkog doma. Ko zna?
Pretpostavljam da je detaljan plan razrađen u prošli četvrtak kada su se u Mostaru sastali čelnici HDZ-a i SDP, Dragan Čović i Nermin Nikšić. Zanimljivo da je sastanku prisustvovao i Damir Mašić, koji se kao povukao iz Komisije, želeći ostaviti utisak da je on i dalje principijelno protiv imenovanja Vukoje. To je licemjerno – kaže za Faktor Mahir Mešalić, šef Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu FBiH.
Mešalić upozorava da će se na ovaj način prekršiti Poslovnik i Ustav FBiH.
- U Poslovniku i Ustavu jasno je navedeno da Parlament FBiH bira, što znači da pred nama zastupnicima mora biti više kandidata.
Međutim, vlast ne vjeruje samoj sebi. Ne želi ništa rizikovati, hoće samo Vukoju kao kandidata. Time se narušavaju prava drugih klandidata. Svaki kandidat, koji je naravno ispunio zadate uvjete, ima pravo da se nađe pred zastupnicima i da se mi opredijelimo za najbolje rješenje – istakao je Mešalić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.