open-navfaktor-logo
search
Šef Kluba DF-a
Mešalić: Šta ima Forto s budžetom, Vlada FBiH je pod pritiskom PDA i HDZ-a da im se ispune zahtjevi
Nakon jučerašnjeg sastanka u Konjicu čelnika "Trojke" (Socijaldemokratska partija, Narod i pravda i Naša stranka) saopćeno kako će "vjerovatno Vlada Federacije Bosne i Hercegovine naredne sedmice utvrditi prijedlog budžeta FBiH za ovu godinu i uputiti u parlamentarnu proceduru".
18.01.2024. u 15:31
get url
text

VEZANI TEKST - Završen prvi dio sastanka "Trojke", očekuju od Vlade da utvrdi federalni budžet naredne sedmice

Ovo je kazao predsjednik NS Edin Forto, državni ministar prometa i komunikacija. Tako iz "Trojke" šalju poruke da nije još sve sazrelo kada je u bitanju budžet za 2024. godinu, a već smo u drugoj polovini januara.

- Prije svega, ne znam zašto je o tome bilo šta govorio Forto kada on nema dodirnih tačaka s FBiH, odnosno radom Vlade. On je državni ministar i zna se šta je njegovo polje djelovanja.

Što se tiče samo budžeta, ta procedura je mnogo kasni. Po svemu sudeći, vladajuća koalicija morat će donijeti odluku o privremenom finansiranju - objašnjava za Faktor Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Ističe kako se nacrt budžeta mora naći u javnoj raspravi koja traje 30 dana.

- Ako se budžet i bude našao u Parlamentu FBiH, on će ići po hitnoj proceduri. Vlada FBiH, kao i sve dosad, radi prekasno. U ovom konkretnom slučaju Vlada FBiH je pod pritiskom Pokreta demokratske akcije i još nekih koalicionih partnera, prije svega HDZ-a, da se njihovi ispune njihovi zahtjevi kada su u pitanju pojedine stavke budžeta - istakao je Mešalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.