open-navfaktor-logo
search
Širom zemlje
Meteorolog Krajinović upozorava: Vrijeme je opasno, moguće velike štete zbog olujnog vjetra
Širom naše zemlje trenutno je registrovan olujni jugo sa brzinama između 60 i 80 kilometara na sat, a lokalni iznad 90 kilometara na sat. Na planinama vjetar je znatno snažniji, vrijeme je opasno, kazao je Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.
28.12.2020. u 20:07
get url
text

- Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu nešto što se prvi put javlja kod nas, ali svakako su neuobičajene u ovom intenzitetu. Budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informisani o očekivanim meteorološkim neprilikama i najvažnije izbjegnite moguće rizike. Budite spremni na štete koje na pokretnoj i nepokretnoj imovini, naročito na zgradama i krovovima, odžacima, šatorima, tendama, plastenicima, problemi u transportu i saobraćaju svakako su mogući, postoji mala vjerovatnoća za prevrtanja kamiona, štete na šumama, drveću u parkovima i individualnom drveću, lomljenje grana i slabijih stabala, vrlo su vjerovatne, problemi u građevinarstvu, opasnost od ozbiljnog povređivanja, do ugroženosti života ljudi i životinja također su moguće – upozorava Krajinović.

Ističe da ovakve neprilike otežavaju već teške situacije kao što su akcije spašavanja.

-Zato vas molim da se čuvate kako bi sačuvali i druge. Moguć je prekid saobraćaja te problemi sa prekidima u snabdijevanju električne energije – kaže meteorolog Krajinović.

Navodi kako je cijela država pod udarima juga osim sjeveroistoka Bosne koji je pod manjom opasnošću.

- Iako i tamo postoji opasnost za jake udare vjetra, ali taj kraj je zaštićeniji od ovog tipa vjetra. Ostali krajevi naše zemlje su skoro pa pod jednakom opasnošću od vjetra – kazao je sagovornik.

Sutra se u popodnevnim satima očekuje normalizacija vremenskih uslova.

Krajinović kaže kako se reagiralo pravovremeno, kada je u pitanju upozorenje meteorologa.

- Izdata su upozorenja svih nadležnih institucija i građani dobro reagiraju na upozorenja koja izdajemo. Mislimo da su građani dobro prihvatili upozorenja, štetne opasnosti su prisutne ali što im se bolje budemo prilagođavali da izbjegnemo rizik kako bismo imali manje problema i manje štete – zaključuje Krajinović.

Sutra se u našoj zemlji očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne. U večernjim satima kiša se očekuje i u centralnoj i istočnoj Bosni, a na planinama snijeg. Vjetar umjeren sa jakim udarima južni. Jutarnja temperatura od 0 do 6, na jugu od 6 do 11, a dnevna od 7 do 14 stepeni Celzijusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.