open-navfaktor-logo
search
Dogovor Mektić-Koričić
Migranti zaustavljeni u USK će autobusima biti prevezeni u kasarnu u Hadžićima
Ministarstvo sigurnosti BiH će također osigurati veći broj mjesta u Azilantskom centru u Delijašu za prijem migrantskih porodica sa djecom
24.10.2018. u 12:34
get url
text

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i komesar policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić razgovarali su danas o migrantskoj i sigurnosnoj situaciji na području Bihaća, posebno oko rješavanja situacije sa zaustavljenim vozom u kojem su se nalazili migranti.

Dogovoreno je da se migranti autobusima vrate za Sarajevo i smjeste u centar Ušivak koji je danas počeo sa radom.

Također, Mektić je danas u Sarajevu održao sastanak sa Anne-Christine Eriksson, rezidentnom predstavnicom UNHCR-a za BiH na kojem je razgovarano o pružanju zdravstvene zaštite u prihvatnim centrima za migrante, posebno u Ušivku i na području USK.

Ministar Mektić je insistirao da se što prije osigura pružanje zdravstvene zaštite u prihvatnom centru u Bihaću, čije otvaranje se očekuje do kraja sedmice.

- Potrebno je da što više usluga, od registracije do zdravstvene zaštite bude objedinjeno na jednom mjestu, odnosno u prihvatnom centru kako bi se smanjila potreba migranata da te usluge dobijaju van centra. Moramo pružiti adekvatnu zaštitu migrantima, ali također i omogućiti lokalnoj zajednici da normalno funkcioniše i da se građani osjećaju sigurno - kazao je Mektić.

Ministarstvo sigurnosti BiH će također osigurati veći broj mjesta u Azilantskom centru u Delijašu za prijem migrantskih porodica sa djecom. Ministarstvo sigurnosti BiH, na ovaj način želi u nadolazećim hladnijim danima pružiti što bolju zaštitu za najugroženije kategorije migranata.

Za ovu namjenu već se koriste hotel Sedra u Cazinu i Salakovac kod Mostara.

Podsjećamo, Talgo voz koji je sinoć oko ponoći stigao iz Sarajeva u Bihać, blokiran je zbog 90 migranata koji se nalaze u njegovim vagonima. Voz se trenutno nalazi u željezničkoj stanici u Bihaću, a osigurava ga policija koja ne dozvoljava migrantima da iz njega izađu.

Komesar Policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić, povodom ove situacije, kazao je da je jučer nakon sastanka sa Draganom Mektićem, ministrom sigurnosti BiH, dao jasne upute Željenicama Federacije BiH da obustave daljnji prijevoz migranata na područje Unsko-sanskog kantona, ali su se oni oglušili o te upute i zbog toga je policija dobila naredbu da spriječi iskrcavanje migranata u Bihaću.

- Moje upute od jučer su bile jasne, ali Željeznice Federacije BiH traže uplatu od 3.500 KM da te migrante vrate nazad. Mi smo u kontaktu sa Međunarodnom organizacijom za migrancije (IOM), jer su oni ti koji trebaju da riješe taj problem zato što su zaduženi za te migrante - rekao je Koričić u obraćanju novinarima nakon sastanka Operativne grupe Vlade USK za kontrolu i nadzor nadmigrantskom krizom.

On je potvrdio da je druga grupa migranata jutros na Graničnom prijelazu Maljevac probila policijski kordon i da se oni trenutno nalaze na graničnom prijelazu.

Dodao je kako su migranti koji su sinoć autobusom stigli u Ključ, zaustavljeni i vraćeni u Sarajevo.

Koričić je istakao da su Zakon o unutrašnjim poslovima Unsko-sanskog kantona i policijska ovlaštenja jasna, te da je on kao policijski komesar najodgovorniji za stanje sigurnosti. Naglasio je da je u tom kontekstu i donesena ovakva odluka s obzirom na to da svako daljnje povećanje broja migranata, a da za iste nema adekvatnog smještaja, može dovesti do ugrožavanja sigurnosti na području Unsko-sanskog kantona.

- Svi se moramo uključiti u ovaj problem, jer nije Unsko-sanski kanton država Bosna i Hercegovina koja mora biti stratište za migrante. Apsolutno se slažem da ne možemo uzeti gumicu i te ljude obrisati i razumijemo njihove potrebe, da oni samo traže bolji život i žele da odu dalje. Međutim, postoje zakoni i norme ove države koji se moraju poštovati i u tom smislu mi nećemo odustati od ovih mjera - istakao je Koričić, dodavši kako imaju i podršku Federalne uprave policije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.