open-navfaktor-logo
search
Slučaj smrti djevojčice
Miladinović: Zenička ljekarska komora mora pokrenuti postupak za odgovornost doktorice
Ljekar Nina Jovanović koja je operisala djevojčicu Dženu Gadžun u sarajevskoj privatnoj poliklinici koja je usljed komplikacija nekoliko dana poslije operacije preminula nije imala licencu za rad u Kantonu Sarajevo, kao i licencu Federalne ljekarske komore za dopunsku djelatnost.
15.11.2021. u 13:12
get url
text

Kazala je to za Faktor Ksenija Miladinović, predsjednica Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

- Njena matična komora je zenička, znači Zeničko-dobojski kanton. Svaki kanton ima svoju kantonalnu ljekarsku komoru. Kada ljekar iz jednog kantona radi svoj dopunski rad u drugom kantonu, naprimjer u sarajevskom kao što je doktorica radila, ona mora tražiti licencu od Federalne ljekarske komore. Ona nije imala licencu od Federalne ljekarske komore. Obično se ta licenca izdaje na godinu – kazala je Miladinović.

Na pitanje da li Ljekarska komora KS provjerava da li ljekari koji rade u KS posjeduju licence za rad i da li postoji mogućnost da se to provjeri, Miladinović odgovara:

- Mi apsolutno nemamo vremena ni mogućnosti da to provjeravamo. To treba da provjeravaju inspekcije pri ministarstvu zdravstva. Kada nam neko nešto prijavi, kao što je bio slučaj sa doktorom Ednanom Drljevićem iz Opće bolnice, mi smo zbog tih dešavanja provjerili i vidjeli da nema licencu, a svaka ustanova u kojoj ljekar radi je u obavezi da provjerava trajanje licence tih ljekara, a svaka inspekcija, naročito u sektoru privatne prakse, dužna je da obilazi i pregleda dokumentaciju zaposlenih zdravstvenih radnika i da provjerava to. Niti je to kompetencija Komore, niti imamo mogućnosti.

Miladinović navodi da ako se desi da neko radi u Kantonu Sarajevo bez licence, mora pod hitno produžiti licencu.

- Možda neko nekada i zaboravi, međutim to je dozvola za rad i to se ne smije zaboraviti. Mora se voditi računa do kada traje i na vrijeme predati da se izda. U slučaju da je ljekar predao, a da Komora zbog nekih dešavanja njemu nije izdala licencu, izda mu se potvrda da je u toku izdavanje licence – kaže Miladinović, te dodaje:

- Svaki ljekar je sam odgovoran za svoju licencu i mora voditi o njoj računa, ako je javna zdravstvena ustanova, i oni vode računa o svojoj licenci. Svaki ljekar bazično mora voditi računa kada mu istječe licenca, i on će naravno snositi odgovornost, kao i ustanova u kojoj radi.

Navodi da se protiv ljekara koji radi, a nema licencu, "pokreće disciplinski postupak jer radi bez licence i ide se ka sudu".

- Takvih slučajeva je malo, obično sa penzionerima Komora ima probleme, koji žele da rade nakon 75. godine, pa je bilo takvih dva ili tri slučaja. U ovom slučaju nadležna je Ljekarska komora FBiH. A mi smo kao Komora na čijoj lokaciji se to dogodilo, uputili ka zeničkoj komori, njenoj matičnoj komori, dopis da moraju poduzeti potrebne radnje i pokrenuti postupak za odgovornost ove doktorice. To znači da je Ljekarska komora ZDK u obavezi inicijativu poslati Komori FBiH  - zaključuje Miladinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.