open-navfaktor-logo
search
Izlaze na izbore
Miličević: Moralna i politička pobjeda SDS-a, sada je CIK na potezu
AUTOR: Fena
28.06.2024. u 16:17
get url
text
Milan Miličević
Milan Miličević
Predsjednik Srpske demokratske stranke Milan Miličević izjavio je da današnja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja političku i moralnu pobjedu stranke.
- Međutim, u praktičnom dijelu su otvorena mnogobrojna pitanja na koja sada Centralna izborna komisija BiH mora da odgovori - istakao je Miličević na današnjoj vanrednoj pres-konferenciji.
Nakon što se SDS našao na udaru američkih sankcija, banka mu je zatvorila račun. CIK nije prihvatio prijavu SDS-a za učešće na predstojećim lokalnim izborima jer račun za finansiranje izborne kampanje nije otvoren na ime stranke.
Zbog toga se SDS žalio Sudu BiH koji je potvrdio odluku CIK-a, pa je stranka podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH.
U međuvremenu je ova stranka prijavila učešće na izborima pod drugim imenom kao Srpska demokratska stranka - volja naroda, a tu listu je CIK prihvatio.
Ustavni sud BiH danas je prihvatio apelaciju SDS na osnovu koje ova stranka izlazi na izbore pod ovim imenom. CIKBiH je, odluci Ustavnog suda BiH, ovjerio izborno učešće SDS na oktobarskim lokalnim izborima. Međutim, ova odluka Ustavog suda je privremena i na snazi je dok Sud ne donese konačnu odluku.
- U ovom momentu sada na izbore izlazimo pod imenom SDS-volja naroda - poručio je Miličević, koji je rekao da je stranka pokazala i dokazala da su bili u pravu od samog početka kada su tvrdili da po „zakonu stranka ne mora da ima otvoren račun u banci na svoje ime“.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.