open-navfaktor-logo
search
Odluka
Ustavni sud BiH donio privremenu mjeru, SDS može na Lokalne izbore 6. oktobra
A vidjet ćemo šta odluka znači u praktičnom smislu jer rokovi teku. Prošao je rok za prijavu koalicija, prošao je rok za kandidovanje u biračke odbore, rok za predaju lista je pri kraju, rekao je Miličević.
AUTOR: M. R. S.
28.06.2024. u 12:59
get url
text
Milan Miličević
Milan Miličević
Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je Odluku o privremenoj mjeri kojom se Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine nalaže da ovjeri kandidaturu Srpske demokratske stranke (SDS) na Lokalnim izborima 2024, zakazanim za 6. oktobar. 
Ovu informaciju je za Faktor potvrdio Mladen Miličević, predsjednik SDS-a. 
Odluka stupa na snagu odmah i obavezujuća je do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o apelaciji koju je podnio SDS. 
- Privremena mjera je pola puta ka konačnoj odluci. Mi smo i rekli da ćemo ići do kraja, da ćemo koristiti sve pravne lijekove. Obradovala me je odluka, ali nisam euforičan. Pitanje je koliko ona znači u praktičnom smislu. Sada ide procedura, CIK i drugi pravni lijekovi - kazao je Miličević. 
Stava je da je, u političkom smislu, odluka o privremenoj mjeri poruka CIK-u i međunarodnom faktoru "da se ne mogu donositi odluke i sankcionisati nekoga ko vam se sviđa ili ne sviđa". 
- A vidjet ćemo šta odluka znači u praktičnom smislu jer rokovi teku. Prošao je rok za prijavu koalicija, prošao je rok za kandidovanje u biračke odbore, rok za predaju lista je pri kraju - dodao je Miličević. 
Centralna izborna komisija BiH odbila je ovjeru SDS-a jer su prijavili transakcijski račun sekretara stranke, odnosno fizičkog lica. 
Razlog za prijavu ovog računa je što je SDS od 2004. godine na crnoj listi SAD-a i pod sankcijama je, te ne može kod banaka otvoriti račun koji im je potreban da bi platili taksu i finansirali troškove izborne kampanje. 
SDS je za učešće na izborima prijavio stranku i pod novim imenom, SDS-Volja naroda, koja je ovjeren. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.