open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Mine u miru odnijele 123 života: Nikad bolja godina za deminere, a ovim tempom bit ćemo "čisti" za 20 godina
Na području Tuzlanskog kantona prošle godine je od mina očišćeno nešto više od 3,6 miliona kvadratnih metara zemljišta, što je najbolji rezultat na nivou godine od početka procesa deminiranja. Zabrinjavajuće je to što je, više od 27 godina nakon rata, pod minama još oko 70 miliona metara kvadratnih ili 2,8 posto površine najmnogoljudnijeg kantona.
17.01.2023. u 19:11
get url
text

- Strategija Vijeća ministara BiH predviđa da će kompletna teritorija naše zemlje do 2027. godine biti potpuno očišćena od mina i to je poprilično ambiciozno. Rezultati u TK nam daju razlog za optimizam da ćemo preostalih 70 miliona metara kvadratnih uspjeti da očistimo u tom roku, ukoliko budemo zadržali dinamiku rada - kaže Mirza Džinović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla.

Tokom prošle godine, dodaje Džinović, na području TK pronađeno je i uništeno oko devet hiljada neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS).

Od kraja rata u BiH na području TK deminirano je oko 36 miliona metara kvadratnih zemljišta, što znači da je deminirano tek nešto više od trećine zemljišta zagađenog minama. Ukoliko bi se radilo tempom kao prošle godine, bit će potrebno gotovo 20 godina da TK bude u potpunosti očišćen od mina.

- Zavisi od donatorskih i naših sredstava te ljudskih resursa koliko toga će biti urađeno. Moramo ubrzati rješavanje ovog problema. U TK ćemo sigurno tokom ove godine imati pet velikih projekata deminiranja i očekujemo još bolji rezultat. Koliko će nam godina u konačnici trebati, teško je procijeniti - navodi Džinović.

Prošle godine na području TK, tačnije na lokalitetu Trepale kod Lukavca, zabilježena je jedna minska nesreća u kojoj je jedna osoba poginula. Prema podacima Kantonalne uprava civilne zaštite, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma dogodilo se više od 200 minskih nesreća na području TK, u kojima su poginule 123, a teže i lakše je ranjeno 136 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.